Japánban mi a különbség a します és a しています között? Illetve utóbbit mikor kell használni?
Azt írja a könyv:
私は日本語を勉強しています。
I study Japanese / I am studying Japanese (right now)
De így akkor semmi különbség nincsen, ahogyan a magyarban sincs. Tehát a しています használata ezektől független. Viszont akkor milyen helyzetekben kell használni? Mert én eddig bárhol láttam, oda a sima します is jó lett volna.
Kedves Kérdező!
A "~ています" ragozás egyik használata az, amit a tankönyvedben olvastál, olyan, mint az angolban a folyamatos jelen, vagyis mikor kihangsúlyozod a ragozással, hogy éppen ebben a pillanatban csinálsz valamit.
A magyarban ez az igeragozásban tényleg nem jön át, mert mind a kettő annyi lesz lefordítva: tanulok. A magyar nyelv máshová rak be plusz szót ilyenkor, vagyis az "éppen (most)"-ot.
Hogy milyen helyzetre jó ez, hát hogy mondjuk: "Most ne zavarj, mert éppen tanulok".
Ha csak simán します lenne, az lehet sima jelenidő is vagy akár jövőt is jelölhet.
Egyébként ezen kívül a ~ています ragozásnak még jó sok jelentése, használata is lehet:
1. rendszeres, szokásos cselekvés jelölésére (de olyankor azért sokszor szoktam hallani a sima します-t is)
2. és mint az angol Present Perfect használatai:
- valamit nemrég csináltam, aminek a jelenben megvan a hatása
- valamit már valaha csináltam
- valamit elkezdtem csinálni, és még mindig (=arról beszélek, hogy mióta csinálom azt)
Csak azért soroltam fel ezeket is, hogy lásd, nem mindig fogja azt jelenteni, amit elsőnek kifejtettem.
Köszi a választ!
Az angol folyamatos jelennel én is tisztában voltam, ezért is tettem fel a kérdést.
Tehát nekem az volt a bajom, hogy a tankönyv két példát adott a használatára. Egy folyamatos jelent és egy egyszerű jelent.
Azt írod, hogy úgy kell használni, mint a folyamatos jelent, ez rendben van. De a példában ott van az egyszerű jelen is, sőt, te még a befejezett jelent is hozzátetted.
Akkor jól gondolom, hogy a しています lényegében bármilyen jelenidőre jó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!