Német passzív! Hogy mondják a "lett"-es mondatokat?
Pl.: Az ajtó ki lett nyitva.
Az biztos, hogy állapotpasszívra hasonlít (Az ajtó ki volt/lesz/van nyitva.), de hogy van helyesen?
Köszi!
werden helyes alakja (igeidő + ragozás) + a főige PP alakja (3. alak az ist/hat nélkül.)
Die Tür wurde geöffnet.
vagy Zustandspassiv-ban sein helyes alakja + PP.
Eszerint: Die Tür war geöffnet.
Ne haragudj, én nem igazán értem a különbséget a 2 féle német passzív között, angolos vagyok :D
Die Tür wurde geöffnet.
-> Az ajtót kinyitották.
Die Tür war geöffnet.
-> Az ajtó ki volt nyitva.
Tehát egyik se jó. Pont ezért kérdeztem, mert se állapot-, se cselekvőpasszívval nem lehet kifejezni, de az, hogy "Az ajtó ki lett nyitva." mindenképp passzív.
Egyéb ötlet, akár mástól? :)
Die Wand wurde gestriechen a fal le lett festve a multbeli folyamatát írja le
igen, a folyamatot írja le, tehát "a falat lefestették"
a "fal le lett festve" NEM a folyamatot írja le, hanem az állapotot, mert az a lényeg, hogy le van most, jelen pillanatban festve, és a múltban lett lefestve
nem kell leírni melyik passzívnak mi a lényege, értem, de a "lett"-es mondatokra még mindig nincs elfogadható mondat :(
Az előző vagyok, bocsi nem nagyon értem mire gondolsz, de ha
azt akarod kérdezni hogy német logikában mi a különbség abban hogy kinyitották az ajtót és az ajtó ki lett nyitva akkor semmi különbség nincs mindegyiket ugyanúgy mondod
(bár nem vagyok nyelvész de így gondolom hogy)
az oka ennek hogy elméletileg a magyar nyelvben régen volt
passzív de mára eltűnt és a passzívot T/3-mal helyettesítjük tehát
Kinyitották , és pl itt még használni szokás ezt a lettes
formát
Kinyitják
Ki fogják nyitni
De pl az állapotosnál már logikus az hogy
ki van nyitva ---> ist geöffnet.
Elég nehéz elmagyarázni, de ha abban tudok segíteni hogy kitalálsz mondatokat és lefordítom neked, akkor szivesen megteszem! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!