Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Bárki meg tudja tanulni a...

Bárki meg tudja tanulni a mandarin kínai nyelv tónusai?

Figyelt kérdés

Youtubeon már megismerkedtem a mandarin kínai nyelv 4+1 tónusaival, (yoyochinese), párosításban is láttam/hallottam őket és próbáltam is gyakorolni.

A nyelvtanulásban van gyakorlatom (angol, japán, német - még csak az angolt beszélem rendesen, a másik kettőt csak kezdő szinten), viszont a kiejtéstől eléggé tartok a mandarinnál.

Valahogy úgy érzem, hogy a kiejtéssel komoly gondjaim lesznek. Most szeretnék beiratkozni egy tanfolyamra, pont azért hogy legyen tanárom a kiejtéshez, de mivel elég drága, félek, hogy kidobott pénz lesz ha esetleg nem tudom megtanulni a tónusokat kiejteni.

Van olyan, hogy valaki egyszerűen nem tudja megtanulni?

Van valami gyors módszer arra, hogy kiderítsem, érdemes-e beiratkozni?

2014. nov. 3. 13:13
 1/3 Ezeöccá ***** válasza:
100%

Elég kemény munka, de meg lehet tanulni. Sajnos sokan csak az elején fordítanak rá időt, aztán nem tudják "produkálni" folyamatos beszéd közben a megfelelő hangsúlyokat. Rengeteg gyakorlást igényel, de tkp. ez egy állandó része a kínai vagy más tonális nyelv (pl. vietnami, thai, stb.) tanulásának, az új szavak tanulása során mindig rögződnie kell a megfelelő "dallam"-nak, hogy az folyamatos beszédben is automatikus legyen.

Néhány tipp:

- A nyelvtanulás kezdetén először csak arra törekedj, hogy értsd a tónusok közötti alapvető különbséget, tudd melyik tónus "kontúrja" hogyan alakul, mi a különbség egy magas és egy mély beszédhang között.

- Tanuld meg a tónusok számát és hogy melyik tónus közben hogyan alakul a hangmagasság

- Tanuld meg "hallani" a tónusokat, tudd őket megkülönböztetni egyszótagos példákon keresztül, mikor melyiket hallod.

- Tanuld meg képezni egyszótagos szavakban, gyakorold különböző szótagokon (pl. ma1, ma2, ma3, ma4, chu1, chu2, chu3, chu4 [nincsenek megfelelő ékezeteim, ha már tanulták pinyint, tudod mit jelölnek a számok].

- Vizsgáld meg a kontrasztot a különböző tónusok között:

pl. emelkedő (2) – eső (4), magas (1) – mély (3), stb.

Állítsd mindegyik mindegyikkel párba és próbálgasd, amíg egyértelműen nem érzed a különbségeket.

- Ha az egyszótagos példák már jólmennek, jöhetnek a többszótagos szavak, pl. 老师 (lao3 shi1), amelyben egy mély szótagot egy magas követ. Ilyenből jó pár kombináció létezik, (pl. 1-1, 1-2, 1-3, 1-4, 2-1, 2-2,stb.), de ha mindegyikből begyakorolsz egyet-egyet, akkor az új szavakat mindig ezekre a kaptafákra tudod felfűzni, pl. a 好喝 (hao3 he1) dallama úgyanúgy hangzik, mint a 老师 (lao3 shi1)-é, mély szótag, magas szótag. Olyan ez képletesen, mint amikor ugyanarra a dallamra más-más szöveget énekelnél (a kínai nyelv természetesen nem éneklés, csak a szemléletesség kedvéért a példa).

Ha így tanulsz szavakat, akkor beszéd közben is fogod tudni képezni a megfelelő hangsúlyokat és érteni fognak. Persze még így is rengeteg gyakorlás, mire a kiejtés készség szintjén menni fog, ezeket leghamarabb néhány hónap után várd, 1-2 lecke után nem fog menni.

A 1-2 héten belül egy Kínával és kínai nyelvvel foglalkozó weboldalt indítok, ott lesz szó ilyenekről is, ha már lesznek ilyen cikkeim, megadom a címet.

2014. nov. 3. 14:36
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ!

Csak 4 hónapos tanfolyamról lenne szó, nem tudom, mit várhatok ennyi idő alatt.

2014. nov. 3. 23:38
 3/3 Ezeöccá ***** válasza:

Érdeklődj a tanfolyam szervezőjénél vagy oktatójánál, hogy mit fog takarni az egész, milyen szintre fogtok eljutni, milyen tananyagból dolgoztok, mire helyez hangsúlyt a tanfolyam. Ha heti legalább 4 órás, akkor 4 hónap alatt egész türhető szintre lehet vele eljutni, ha csak 1, akkor ne várj túl sokat. Jártam pár éve egy abszolút kezdőknek tartott 3 hónapos (heti 1 alkalmas) kurzusra, a tanfolyam végén még mindig nem voltunk túl messze a "rajtvonaltól", nyilván jó, ha foglalkozik valaki a tanulóval, de az otthoni mindennapos többórás tanulás elenghetetlen, ha fejlődni is akarsz.

Azt is érdeklődd meg, hogy a tanfolyam tanít-e írni is (nem csak pinyint)?

2014. nov. 4. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!