Holnap nyelvvizsgázók! Mit csináltok, hogy vagytok? :-)
#12-es vagyok!
Meglett hála az égnek, 72%-os lett összesen.
Gratula mindenkinek, akinek meg most nem jött össze ne csüggedjen, és próbálkozzon! Bár ha nekem nem sikerült volna egyik rész sem tuti nem telc-re mennék megint, mert sztem ez egy fos...
#41-es mire mennél?
Nekem sajnos nem sikerült :( 58%
#35 vagyok
Hát nem tudom, nekem mindig is szimpatikusabb volt a TELC, pláne, hogy a németemet is ebből csináltam, így már ismertem a "rendszert" és tudtam mire számítsak..
Alapvetően nekem az döntő szerepet játszott, hogy a leveleknél, ellentétben az ECL-lel, itt megvan három féle levél adva, így be tudsz tanulni megadott séma mondatokat, amiket függetlenül a levél témájától alkalmazni tudsz. Én is így csináltam, és a 150 szóból legalább 70-et ezekkel töltöttem ki. Ezekkel nincsen semmi baj, ne akarjunk brillírozni levélírásnál, nem az a lényeg. Így kevesebb a hibaszám is, illetve az is meg tudja írni jól, akinek esetleg nincs olyan jó fantáziája stb. A javító tanárok azt nézik, hogy rendesen megírtad-e a fejlécet, megfelelő megszólítást és elköszönést használtál, követted e a pontokat és hogy átjön-e amit írsz. A nyelvi hibákat nem veszik olyan szigorúan.
Másrészt a szóbeli sem egy nagy kunszt. Az ECL ezen részét nem ismerem személy szerint, de annyit tudok, hogy meg lehet választani a partneredet. Ez tényleg nagyon jó dolog, de nem hiszem, hogy valakinek azon múlik a nyelvtudása, hogy egy ismert személlyel beszél vagy egy ismeretlennel.. Hisz lássuk be.. A későbbiekben is ismeretlenekkel kell majd beszéljünk idegen nyelven (már akinek...)
A TELC szóbelin ha már az elején magabiztosságot mutatsz, megpróbálod te irányítani a dolgokat, általánosságban és magadra vetítőleg is beszélsz, mondasz ellen és mellette érveket, kérdezel a másiktól, segíted ha nem ért valamit, nem hagyod kínos csendben, akkor minden oké! Higgyétek el, ezek számítanak! Nekem olyan partnerem volt, aki alig tudott megmukkanni annyira szar volt a nyelvtudása... Én hagytam, hogy beszéljen, de nem tudott.. Ne értette sem a szöveget, sem amit kérdezek tőle, pedig egyszerű dolgokat kérdeztem... Ne ijedjetek meg! Ha nem válaszolja meg a kérdésedet, akkor válaszold meg te! A tanárok látni fogják, hogy neked milyen a nyelvtudásod, nem a partnereddel együtt értékelnek hanem külön-külön.
Illetve a szóbelin visszatérő prezentáció témák és szituációk, illetve cikkek, amik a második feladat szoktak lenni. Nekem van egy listám visszamenőleg, én azokra gyűjtöttem össze gondolatokat, hogy mikről lehetne beszélni. És lám csodát! A prezentációs témám és a szituációm is olyan volt, ami rajta volt már a listámon. És nem csak ez, hanem a leveleknél is!
Szóval nem para annyira a TELC. Én abszolút egy közepes tudású vagyok, nem vagyok penge angolból... Egy-két alkalommal mentem el tanárhoz, akivel csak a szóbelit gyakoroltuk, illetve a leveleimet ellenőrizte le, de ennyi. Az írásbelit anélkül csináltam meg, hogy tudtam volna bármiféle olyat, amit az egyik előttem szóló mondott, hogy mögé kell gondolni a dolgoknak (vagy már nem is tudom hogy fogalmazott :))..
Szóval na.. ne féljetek, csak legyetek magabiztosak!
A másik meg ami nekem rengeteget segített: egy éve beszélgetek külföldiekkel, természetesen angolul. Az, hogy különbnél különb témákról beszélgetünk, rendkívül tudja fejleszteni mind a szókincset, mind azt a képességet, hogy sok mindenhez hozzátudj szólni. És had ne kelljen részleteznem milyen pozitív dolgokat hoz még magával (barátság, megismerni egy másik kultúrát, stb) A neten találtok ilyen oldalakat, al egjobb szerintem: interpals.net
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!