Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mi a baj az eszperantóval?...

Mi a baj az eszperantóval? (Miért nem számítják be egyetemek a nyelvvizsgát azzal a szóval, hogy "mesterséges"? )

Figyelt kérdés

Az eszperantónak ma már kiterjedt beszélő közössége, saját irodalma, nyelvtörténete van. Zamenhof óta sokat változott, és élő nyelvvé nőtte ki magát. Minden további nélkül használható (lenne) nemzetközi kommunikációra, konferenciákra, tárgyalásokra bármilyen, akár tudományos, akár üzleti, akár technológiai témában is.

Akkor meg mi nem tetszik benne az egyetemeknek?

2014. máj. 6. 19:59
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
94%

baromságot beszélsz igazábol az afrikaansról még mindig de mint tudjuk mindenki a maga baromságát hajtja és nem lehet lebeszélni róla bármilyen érvet hoznék fel úgyhogy inkább hagyjuk.

Ugyanez igaz az Eszperantó megitélesedre is. Hiába sorolsz fel 10-20 (egyébként számomra nevetséges) érveket attól az eszperantó nem lesz elfogadva az egyetemeken.

Mellesleg habár engem nem bántana hogyha elfogadnák, én örülök hogy nem ez a világnyelv az angol helyett... Ritka ronda.

2014. máj. 7. 17:08
 22/30 A kérdező kommentje:

Az eszperantó szerintem is ronda, de az a baj a te "érveiddel" hogy nem érvek, csak személyes érzelemalapú ítélkezés. Ilyenek, hogy "baromság", meg "tévedés" meg "hülyeség", meg "ronda".

Egyedül azért nem zavar a jelenléted, mert legalább aktívan tartod a kérdést, mindig visszakerül a keresési lista elejére, és így még marad reményem, hogy valaki olyan is rátalál, akinek komoly, tudományos alapú, meggyőző tudása is van a témában.

Úgyhogy a folyamatos oltogatást tulajdonképpen köszönöm. Azt hiszem.

2014. máj. 7. 17:14
 23/30 anonim ***** válasza:

Szivesen, bármikor segithetek ezügyben.

Viszont 70 éves tudósokat az MTA-ról ne várj hogy meghatározzák neked a hivatalos álláspontot.

2014. máj. 7. 17:26
 24/30 anonim ***** válasza:

Eszperantóból csak azért csinálnak sokan nyelvvizsgát, mert nem kell vele annyit kínlódni, mint az angollal, hamarabb megvan.

Semmi érteleme, sehol nem fogod tudni használni, értem én, hogy tartanak konferenciát ezen a nyelven, de elmész bármelyik külföldi országba, nem tudod eszperantóul megkérdezni, hogy merre van a vasútállomás.

2014. máj. 22. 12:58
 25/30 Makacs Kun válasza:

Gondolom, az egyetemek autonómiája az oka, amennyiben még létezik olyan.

Ebből következik, hogy előfordulhat olyan egyetem, ahol elfogadják.

Ha vigasztal, én elfogadnám, sőt, egy könnyen tanulható mesterséges nyelvet az EU hivatalos nyelvévé tennék, és oktattatnám minden elemi iskolában, mert szükség volna egy könnyen tanulható közös nyelvre, amelyik nem anyanyelve (még) senkinek sem. Az angol nem ilyen nyelv, elég csak megnézni, hogy az USÁ-ban is hogyan beszélik sokan.

Nem biztos, hogy az eszperantót kellene választani, hanem egy modernebb, tanulhatóbb, problémás hangoktól, betűktől és (problémás) nyelvtani dolgoktól mentesebb nyelvet, amit nyelvészek dolgoztak ki. (Például a tabellaszavak elég problémásak szerintem). Ilyen nyelv ma is tucatszámra akad.

De az eszperantót is elfogadnám az egyetemen.

2014. jún. 29. 11:28
 26/30 A kérdező kommentje:

Érdekes amit mondasz a tucatszámra megjelenő új mesterséges nyelvekről. Az eszperantó óta népszerűsödő nyelvek közül én csak olyanokról tudok, (IDO, Interlingua, Lidepla, stb.) amelyek tudtommal többé-kevésbé az eszperantó logikájára épülnek, nyelvtani szabályait és alapszókincsét is nagyban felhasználják. Ebből én arra következtetek, hogy az eszperantó egy komoly áttörés volt, ami alapját és inspirációját adta minden későbbi próbálkozásnak, szóval olyan komoly előrelépésnek, vagy lényegi, minőségi változásnak egyik sem számított.

Mondom ezt úgy, hogy mielőtt ezt realizáltam, magam is kidolgoztam egy saját mesterséges nyelv alapjait. Ennek a szókincse kb 90%-ban az angolra épít, de rá kellett jönnöm, hogy a nyelvtan terén az eszperantót aligha tudom überelni.

Például a tabellaszavaim is az angol elemeire építenek, (somebody, something, somewhere, nobody, nothing, nowhere, anybody, anything, anywhere stb.) de következetességükben és a kettős elemre épülésben éppen az eszperantó/Ido logikáját követi: (sometime, notime /=never/, everywhen /=always/; A kérdők ia mindig "what"-tal kwzdődnek: whatthing, whatbody, whatwhen...)

2014. jún. 29. 11:56
 27/30 A kérdező kommentje:

Pontosabban a tabellaszavak az eszperantóét, -- a vonatkozó névmások esetében viszont kivételt tettem. (Ezt az angol se és az eszperantó sem különbözteti meg -- érdekes módon azonban az angol igen.)

whatthing = mi

that = ami

whatbody = ki

who = aki

whattime = mikor

when = amikor stb.

(A kérdő névmások tehát tabellaszavak, mint az eszperantóban, -- a vonatkozó névmások viszont rendhagyóak, mint az idóban.)

2014. jún. 29. 13:29
 28/30 A kérdező kommentje:

* érdekes módon azonban a MAGYAR igen.

(Miért is nem lehet a gyk-n hsz-t szerkeszteni....?) :D

2014. jún. 29. 13:30
 29/30 A kérdező kommentje:

<< problémás hangoktól, betűktől és (problémás) nyelvtani dolgoktól mentesebb nyelvet, amit nyelvészek dolgoztak ki >>

Nem tudom, mire célzol azzal, hogy "problémás hangok". Talán egyedül a jx (zs) problémás az ázsiaiaknak, de az nem olyan vészes, és nem is túl gyakori hangzó.

A betűk problémája igazán könnyen áthidalható. Többnyire ugyanazt a trükköt alkalmazzák, mint én az előbb: Háztetőcske helyett a betű után tesznek egy ikszet: cx, jx, gx, sx, zx, és ux - probléma letudva. :D

A nyelvtani dolgok pedig nagyjából szándékosan olyanok, amilyenek. Én személy szerint a nemi asszimetriát utálom benne egyedül, de ezt könnyen át lehetne hidalni, illetve minimális számú új szó bevezetésével kiküszöbölhető ott, ahol igazán számít. Az ido ezt a lépést meg is tette.

A képzői is szigorúbbak és következetesebbek, általában ez a fő "fejlódés" benne az eszperantóhoz képest.

Összességében lehet, hogy akkor mégis az idot kellene hivatalos Eu-nyelvvé tenni, ha választani kellene. Mondjuk az meg másféle aggályokat vet fel, de ez is külön kérdés.

2014. jún. 29. 13:40
 30/30 anonim válasza:

Van lehetőség az eszperantó tanulására most is elég magas szinten. Ahhoz meg, hogy tanszék legyen, szerintem az is kell, hogy történelem, népi kultúra stb. Nem elég, ha sok van eszperantóul írva.

A nyelv nem csak a nyelvvizsgáért kell, hanem az emberekért és ez nem volt huzamosabb ideig senkinek az anyanyelve. Szerintem a felsőfok sem indokolt belőle.

Az egyetemek pedig – legalábbis remélem – nem azért szorgalmazzák úgy általában is a nyelvtanulást, hogy nyelvenként több évet elpazaroljon ott a diák, hanem, hogy nyelvtudása segítségével kapcsolatokat építsen. Ebből van haszna az itteni fejeknek és mivel az eszperantó mögött nem áll gazdasági hatalom…

Az eszperantót ahogy összehasonlítjátok más mesterséges nyelvekkel és, hogy lehetne hivatalos nyelv: Erre azt mondom, kicsit olyan kezd ez lenni, mint a programnyelvek a számítástechnikában, mindenki a saját találmányát tartja legjobbnak és bevezetendőnek. Közben pedig elvész a lényeg, hiszen az eszperantót egy közös nyelnek szánták, de mivel sokan találnak ki sajátot, az egész iparág individualistává válik.

Az afrikans: Nem lehet mesterséges nyelv! A mesterséges nyelveket egy vagy néhány ember főleg tudományos elvek alapján szerkeszt rövidebb idő alatt és nem egy egész népcsoport gyakorlatiasan alakít hosszabb idő alatt. Miért „butították” volna szándékosan. A búrok öntudatosabbak annál.

Meg fog maradni az eszperantó, nyugodjatok meg, még nagy jövője van… Egy kicsit én is tanultam, de nem tetszett, mert olyan, mintha cigányul beszélnének. :-)

2017. szept. 15. 01:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!