Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan kell mesterséges...

ObszarHun kérdése:

Hogyan kell mesterséges nyelvet csinálni, amihez "illenek" a ragok?

Figyelt kérdés
Azér' van ott a "ragos" szó, mert nem elöljárószós nyelvet akarok csinálni, hanem ragosat, de szokatlanul néztek ki/hallatszódott a rag. Még akkor is szokatlan volt, a hozzáillesztettem egy olyan szóhoz.

#nyelv #nyelvtan #mesterséges nyelv #nyelvcsaládnak #mesterséges nyelv készítés
2012. nov. 20. 18:23
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

Egy olyan dolog, amit elsőnek hallasz miért ne lenne szokatlan? Mikor lett volna időd rá megszokni, hacsak nem nagyon erősen valami más ragozó nyelvre alapozod.

Kicsit segíthetsz a dolgon azáltal, hogy szemben tartod a magyar magánhangzó törvényeket, de alapvetően nem ennek kéne lennie egy mesterséges nyelvben mérvadónak, hisz ez a magyar nyelv sajátossága.

Egy idő után hozzá fogsz szokni.

2012. nov. 20. 18:30
 2/8 A kérdező kommentje:

Igazad van. Előre tényleg szokatlan.

Szólok mindenkinek, hogy a nevemet [obSarhàn]-nak kell ejteni.

2012. nov. 22. 18:59
 3/8 anonim válasza:

Ha ragos nyelvet akarsz csinálni, akkor legjobb egy ragozó nyelvet alapul venni. A ragok illeszkedhetnek:

Mgh. hangrendje szerint

Mgh. ajakkerekítése szerint

Msh. szerint <pl.: törökök>

Tudom, ezzel nem mondtam sokat, de ezek jutottak eszembe a kérdéseddel kapcsolatba.

2013. jún. 17. 17:31
 4/8 anonim válasza:
Első, a magánhangzó harmónia nem csak magyar sajátosság, a török nyelvekben is erősen jelen van, akárcsak a magyarban.
2013. nov. 7. 17:22
 5/8 anonim ***** válasza:

Tisztában vagyok vele, de sehol sem állítottam ellentettjét vagy mondtam olyat, amihez ez releváns lenne. Én egy példát mondtam és a magyart emeltem ki, mert azt biztos ismeri a kérdező is. Ez nem jelenti azt, hogy ez csak a magyarban lenne így. Sőt a két állításnak köze sincs egymáshoz.

-Első

2013. nov. 7. 18:30
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Furcsák a ragok, he? Lehet az elejére is rakni a ragokat, így:

trśëü -> iśrśëü

(itt a t ś-é lágyul, de remélem érthető)

2014. márc. 11. 21:22
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Tolkien (Gyűrűk Uras szerzője) közismerten elsősorban nyelvész.

Akkor döntött úgy, hogy a Tünde nyelv ragozó lesz, mikor finnül kezdett tanulni, és beleszeretett a finnbe.

Ha rám hallgatsz, akkor mielőtt komolyan belevágsz egy mesterséges nyelv szerkesztésébe, tanulmányozol néhány olyan, már létező nyelvet, amik a tiédhez hasonló szerkezetűek. A te esetedben tehát a Tünde nyelvet kellene javasolnom, hiszen az mesterséges, és vélhetően nem túl bonyolult. Ha tudsz angolul, van hozzáférhető irodalom a neten.

Viszont alternatív megoldásként lehetne magyar nyelvű könyvekből tanulnod a finnt, (vagy a nagyon hasonlító észt nyelvet) is.

2014. máj. 7. 08:08
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
#7: A nagyon hasonlító észt nyelv... Nem mondanám, tekintve hogy abban nincs magánhangzó-harmónia, ráadásul a szerkezete is inkább flektáló mint agglutináló.
2014. máj. 8. 15:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!