Hogyan kell mesterséges nyelvet csinálni, amihez "illenek" a ragok?
Egy olyan dolog, amit elsőnek hallasz miért ne lenne szokatlan? Mikor lett volna időd rá megszokni, hacsak nem nagyon erősen valami más ragozó nyelvre alapozod.
Kicsit segíthetsz a dolgon azáltal, hogy szemben tartod a magyar magánhangzó törvényeket, de alapvetően nem ennek kéne lennie egy mesterséges nyelvben mérvadónak, hisz ez a magyar nyelv sajátossága.
Egy idő után hozzá fogsz szokni.
Igazad van. Előre tényleg szokatlan.
Szólok mindenkinek, hogy a nevemet [obSarhàn]-nak kell ejteni.
Ha ragos nyelvet akarsz csinálni, akkor legjobb egy ragozó nyelvet alapul venni. A ragok illeszkedhetnek:
Mgh. hangrendje szerint
Mgh. ajakkerekítése szerint
Msh. szerint <pl.: törökök>
Tudom, ezzel nem mondtam sokat, de ezek jutottak eszembe a kérdéseddel kapcsolatba.
Tisztában vagyok vele, de sehol sem állítottam ellentettjét vagy mondtam olyat, amihez ez releváns lenne. Én egy példát mondtam és a magyart emeltem ki, mert azt biztos ismeri a kérdező is. Ez nem jelenti azt, hogy ez csak a magyarban lenne így. Sőt a két állításnak köze sincs egymáshoz.
-Első
Furcsák a ragok, he? Lehet az elejére is rakni a ragokat, így:
trśëü -> iśrśëü
(itt a t ś-é lágyul, de remélem érthető)
Tolkien (Gyűrűk Uras szerzője) közismerten elsősorban nyelvész.
Akkor döntött úgy, hogy a Tünde nyelv ragozó lesz, mikor finnül kezdett tanulni, és beleszeretett a finnbe.
Ha rám hallgatsz, akkor mielőtt komolyan belevágsz egy mesterséges nyelv szerkesztésébe, tanulmányozol néhány olyan, már létező nyelvet, amik a tiédhez hasonló szerkezetűek. A te esetedben tehát a Tünde nyelvet kellene javasolnom, hiszen az mesterséges, és vélhetően nem túl bonyolult. Ha tudsz angolul, van hozzáférhető irodalom a neten.
Viszont alternatív megoldásként lehetne magyar nyelvű könyvekből tanulnod a finnt, (vagy a nagyon hasonlító észt nyelvet) is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!