Mi a baj az eszperantóval? (Miért nem számítják be egyetemek a nyelvvizsgát azzal a szóval, hogy "mesterséges"? )
Az eszperantónak ma már kiterjedt beszélő közössége, saját irodalma, nyelvtörténete van. Zamenhof óta sokat változott, és élő nyelvvé nőtte ki magát. Minden további nélkül használható (lenne) nemzetközi kommunikációra, konferenciákra, tárgyalásokra bármilyen, akár tudományos, akár üzleti, akár technológiai témában is.
Akkor meg mi nem tetszik benne az egyetemeknek?
amiket felsoroltál ezekből valamely országban tanítanak az egyetemen.
De ha még mindig vitatkozni akarsz bővitem az érvem.
Ha feltudsz sorolni egyetemeket ahol az eszperantó tárgy, és tanitják mint a holtnyelveket, szlávológiát, romanológiát például, akkor már van 1 jó érved és azt mondom oké.
Ellenben még mindig teljesen felesleges lenne az eszperantót elfogadni.
Egyébként amit mondasz baromság.
Az afrikaans nem mesterséges nyelv.. Az a nyelv úgy alakult ki hogy a holland nyelvhez hozzávettek a bennszülött nyelvekből önkéntelenül az évek során és kialakult a ma ismert nyelv.
ugyanigy alakultak ki a germán nyelvek, latin nyelvek stb..
Az eszperantót pedig tudatosan hozták létre hogy betöltse azt a funkciót amit ma az Angol képvisel.
#8:
<< Azért van korlátozva, mert senki nem állt rá hogy megtanulja. Minek is, mikor magától megtanult mindneki angolul? >>
De akkor ezen az alapon direkt tiltani kellene minden nyelvet az angolon kívül. A svéd nyelvre sem "állt rá senki", hogy megtanulja, -- tehát esélyt se kapjon?
<< A klingont igen sokan beszélik és használják.>>
Ez mondjuk meglepne, ha igaz lenne, de még így is csak azt a további kérdést vetné fel, hogy a klingont miért nem számítják be. (És nem magyarázná, vagy igazolná, hogy az eszperantót sem.)
<< Minden élő nyelvet beszélnek. Még a nyamvadt latint is használják (bár az is a "hagyjuk a francba" szélén áll). Az eszperantót ellenben csak az olyan gyökerek akik cigányból akarnak nyelvvizsgát tenni. >>
Hol élsz te??? Az eszperantó egy élő nyelv, és jelen pillanatban pont a kérdésben felvetett problémám az oka, hogy ellenkezőleg van: Azok tanulnak eszperantóul, akik pont le se sz.rják az egyetemi felvételi pontokat, csak mert ez a hobbijuk, vagy látnak benne fantáziát, hogy tényleg hatékony közös nyelv lehetne.
Azok a "gyökerek" meg, akikről te beszélsz, kb úgy viszonyulnak a nyelvtanuláshoz, hogy azt hiszik, pár jegyzetből fel kell készülni a vizsgára és pássz. Aztán amikor rájönnek hogy a nyelvtudás egy olyan készség, amihez sok gyakorlás és rutin kell, ugyanúgy sutba vágják az eszperantót is, mint akár az angolt, akár bármelyik másik nyelvet. Szóval éppen hogy nem ezekből lesznek aztán a meggyőződéses és harcos eszperantista mozgalmárok...
<< amiket felsoroltál ezekből valamely országban tanítanak az egyetemen. >>
Eszperantóul hivatalos tárgyalást is tartottak már. Semmi elvi akadálya nincs, hogy egyetemi eszperantó tanszék, vagy eszperantó akadémia létezzen. Nem vagyok benne a témában túl mélyen, de nem lepne meg, ha kiderülne, hogy valahol, valamilyen formában van is.
<< Ha feltudsz sorolni egyetemeket ahol az eszperantó tárgy, (...) >>
És a kígyó a farkába harap: azért nem tárgy mert eleve nem számított a felvételin, és mivel nincs kimutatható érdeklődés (legalább a felvételi statisztikákból) ezért nem is veszik olyan komolyan hogy tárgy legyen.
Jó, akkor én is ennyivel finomítok az eredeti kérdésen: az egyetemek minek tartják fenn mesterségesen ezt az ördögi kört?
<< Az afrikaans nem mesterséges nyelv.. Az a nyelv úgy alakult ki hogy a holland nyelvhez hozzávettek a bennszülött nyelvekből önkéntelenül az évek során és kialakult a ma ismert nyelv. >>
Az Afrikaans úgy kezdődött, hogy a holland túl nehéznek, és feleslegesen bonyolultnak bizonyult a bennszülöttekkel, rabszolgákkal való kommunikációhoz. Ezért annyira "lebutították", hogy ehhez elég legyen.
Mesterségesen.
A többi, a későbbi történelmi fejlődése, újabb elemekkel gazdagodása stb igaz az eszperantóra is.
<< amelyből létezik nemzetközileg elismert szakirodalom >>
Na ez egy teljesen helyénvaló szabály, - és nyilván szakmánként teljesíthető. Ha úgy van, akkor valóban válasz is lehet a kérdésemre, hogy pld ahol nem fogadják el, ott az adott szakmában nincs hozzá nemzetközileg elismert szakirodalom. Igen, így már van értelme.
Sok hivatalos indoklás mégis az, hogy nem lehet "mesterséges és holt" nyelv, ami viszont egyrészt szakmaiatlan baromság, másrészt szigorú értelemben definiálhatatlan.
<< 2005-ben végeztem a PTE-ÁJK igazságügyi igazgatási szakán és ott és akkor elfogadták az eszperantó nyelvvizsgát. Sőt a cigányt is. >>
Ez azért érdekes, mert a legutóbbi felvetés alapján igazságügyi szakon létezik nemzetközi szakirodalom cigányul is...(?)
De talán egyenesen a PTE-től kellene megkérdeznem, hogy ők miért fogadták el, és azóta is elfogadják-e.
<< Amúgy nem volt rossz elgondolás az eszperantó világnyelvé tétele, de sajnos nem jött be. >>
Sok nyelvet elfogadnak, ami nem világnyelv, úgyhogy természetesen ez most mindegy a kérdés szempontjából.
"és mivel nincs kimutatható érdeklődés (legalább a felvételi statisztikákból) ezért nem is veszik olyan komolyan hogy tárgy legyen. "
Most válaszoltad meg a saját kérdésed egyébként.
"Az Afrikaans úgy kezdődött, hogy a holland túl nehéznek, és feleslegesen bonyolultnak bizonyult a bennszülöttekkel, rabszolgákkal való kommunikációhoz. Ezért annyira "lebutították", hogy ehhez elég legyen.
Mesterségesen."
Ebben viszont nagyon is tévedsz. Lehet voltak olyan szavak amiket mesterségesen hoztak létre, mint ahogy a magyarban is a 19. században as nyelvújitók mozgalma, és sok más különböző országban, pl. az oroszoknál is volt hasonló kezdeményezés a 16. században hogy kizárják a tatár szavakat. Ettől nem lesz egy nyelv mesterséges.
Ahogy az Afrikaans sem. Erről még tanultam valamikor az első évben az egyetemen.
<< "és mivel nincs kimutatható érdeklődés (legalább a felvételi statisztikákból) ezért nem is veszik olyan komolyan hogy tárgy legyen. "
Most válaszoltad meg a saját kérdésed egyébként. >>
Ha értetted az első mondatrészt is:
a statisztikát eleve meghamisítja, hogy felvételkor nem veszik figyelembe az eszperantót, aztán EZT a manipulált statisztikát figyelembe véve nem indítanak eszperantó tanszéket.
<< Lehet voltak olyan szavak amiket mesterségesen hoztak létre, >>
Lehet hogy voltak, de én meg nem ezt mondtam, hanem hogy mesterségesen lebutították magát a nyelvet. (Sőt, ha már mindenáron a szókincsről akarsz beszélgetni, néhány ezer kivételével _kivették_ a szavakat.)
Az igaz, hogy a a nyelvet nem a szókészlet határozza meg, hanem a struktúra és a nyelvtani alapelvek. De hiszen az afrikaans meg ÉPPEN EZÉRT egy másik, a hollandtól eltérő, mesterséges nyelv, nem pedig egy "tájszólás", sok jövevényszóval.
<< Erről még tanultam valamikor az első évben az egyetemen. >>
Hát én nem tudom, hogy te mit tanultál erről az egyetemen, de ha megnéztél egy átlagos afrikaans mondatot, egyből észre lehetett venni, hogy nincsenek benne azok a ragozási sémák, pld a holland nemei, illetve csak a legáltalánosabb szókészletet használja, így a ritkább, speciálisabb jelentésárnyalatok csak körülírással fejezhetőek ki benne.
Azt a mondatot például, hogy "A keresztespók sző" csak vagy úgy fejezi ki, hogy "A pók dolgozik", vagy 5-6 sorban elmagyarázza, mi az, hogy "sző".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!