Helyesek ezek a mondatok angolul?
Most tanulom az alapfoktól,de az elöljárószavakba belekeveredtem.
He writes to me- Ír nekem. Miért to? miért nem for? vagy for-al is jó ?
Valamint : But what for? Azt jelenti,hogy" De minek" miért ezt jelenti? vagy ez is olyan,hogy így kell bemagolni,oszt felesleges agyalni rajta,ez így van? Köszönöm a választ előre is!
Is not like- "Nem olyan mint" ez így okés? szerintem elég furcsán hangzik
I work for them- Dolgozok nekik. Ide miért for ,és miért nem to? a kettőt nagyon keverem.
A 'write'-os téma jó 'for'-ral is és 'to'-val is, de mást jelent.
'write(s) for me' = mondjuk 'megírni a levelet nekem'. Olyan jelentésben, hogy helyettem (valamiért, mert lusta vagyok rá, vagy valaki a kedvemben akar járni, vagy akármi). A 'for'-nál van valamilyen hasznom a dologból.
'write(s) to me' = 'levelet írni nekem'. Én vagyok a címzett, nem pedig helyettem írnak meg egy levelet.
"But what for?"
Ez egy hiányos mondat. Írok neked egy teljeset:
What do you use your computer for?
= Mire használod a gépsast? (milyen céllal, mit tudsz vele csinálni, mire alkalmas, stb.)
A "to" olyan prepozíció, aminek iránya van. Valaki felé irányul a cselevés. Pl mozgásnak iránya van, a levélnek címzettje. A "for" mást jelent. Nincs iránya.
Minden tanuló keveri, és ez a magyarázat se teljesen százas, én azt szoktam tanácsolni, hogy szavakkal együtt tanulják a vonzatot.
Előző eszmefuttatásomhoz hozzátenném, hogy ez sem fog bejönni mindig, nem egy kőbevésett szabályról van szó, de ha alapnak megjegyzed, az nem baj.
"De ha valaki egyszerű konyhanyelven el tudná magyarázni az összes elöljárószó használatát"
Kizárt, nagyon összetett kérdésről van szó. Gyakorolj, olvasgass róla, kérdezz. Minél konkrétabban, teljes mondatokkal (esetleg szövegkörnyezettel), mert akkor lehet hatékonyan megválaszolni. Ha van biztos magyar és angol fordításod is, akkor mindkettőt írd le.
Tehát érted, minél jobban szűkítsd le a problémát.
"Is not like- "Nem olyan mint" ez így okés? szerintem elég furcsán hangzik "
Alany is kell a mondatba: It(you) is (are) not like...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!