Angol kérdő mondatok? Hogy megy ez?
Azt nem értem hogy kell képezni a kérdő mondatokat a jelen időben? Itt vannak példák, de nem tudom mikor kell melyiket alkalmazni? Vagyis hogy mikor van benne egy mondatban a Do/Does, mikor van csak a létige, és mikor kezdünk WH-s kérdésekkel?
1.
- Is he your boss?
- Are they at the cinema?
2.
- Do your friends live in this street?
- Does Mary like swimming?
3.
- Where do you come from?
- What colours are the walls?
(itt az utolsónál azt se értem miért van az egyikben "do" a másikban pedig miért nincs)
1.
Ez van a te főnököd?
Ők a színházban vannak?
2.
Ebben az utcában élnek a barátaid?
Mary szeret úszni?
3.
Honnan jöttél?
Milyen színűek vannak a falak?
A létigéset akkor használod, ha magyarba bele tudod tenni azt, hogy vannak vagy van... /de ne feledd! ez csak segítség, ha majd angol mondatokat fordítasz magyarra akkor ne tedd bele, mert nem túl magyaros/
A Do/Does-t akkor használjuk ha egy álltalános cselekvésre kérdezünk rá... olyanra anit nap mint nap csinálunk.
pl.: Szokott a testvéred mosogatni?
Does your brother do the washing up?
A wh-s kérdésekkel pedig akkor kezdünk ha arra vagyunk kíváncsiak amire a kérdőszó válaszol:
pl.:
Who-ki ki táncolt este? /a pontos személyre vagy kíváncsi/
Where-hol Hol van a posta?
Why-miért
What-mi
Ha valami nem világos írj, tegyél fel kérdéseket nyugodtan...egyenlőre ennyivel tudtam segíteni...
Lényeg, hogy az alap kijelento mondat:
KI - MIT CSINÁL - KIVEL/MIVEL/MIT
I - am - your boss
én - vagyok - a fonokod
Ha kérdezni akarsz, akkor csak megfordítod
MIT CSINÁL - KI - KIVEL/MIVEL/MIT
Am I your boss?
Vagyok-e én a te fonokod?
Az olyan mondatokat melyekben létige van, azokat egyszeruen csak megfordítja és elore rakja az igét. Ugye létige, mikor ro.tul nem csinálok semmit, csak vagyok. Ezek magyarban pl. "anyád vagyok, o az anyád, a fonokod vagyok, o a fonokod" bár a magyar nem mondja mindig a létigét, de azért érezheto, hogy ott van.
pl.
She is her mother.
Is she his mother?
No, she is her mother.
Is she my mother?
Yes, she is your mother.
Minden más ige valami cselekvést is kifejez, nem csak a puszta létet akarja jelezni.
pl. úszok, szeretek, élek, szenvedek, utálom, eszek, telefonálok, stb....
Ezekhez az angol a "do/does" igét használja segítségként. Egyébként maga is azt jelenti, hogy csinálni.
itt megint kijelentoben:
KI - MIT CSINÁL - KIVEL/MIVEL/MIT
You - like - swimming
Te - szeretsz - úszni
kérdésben használjuk
MIT CSINÁL - KI - KIVEL/MIVEL/MIT
Do - you - like swimming?
Csinálod - te - szívesen az úszást?
Most johet a jogos kérdés, hogy egy 3 szóból álló mondatot (you like swimming) miért kell 4 szavassá tenni (do you like swimming?), mikor a magyar a 3 szóból (te szeretsz úszni) 2 szót csinál (szeretsz úszni?) Akkor elmondom, hogy semmi értelme, de ez az irodalmi nyelv. Beszélt nyelvben az emberek azért próbálnak lefaragni az emberek abból amibol csak tudnak, de egyébként így kell használni.
Utolsó rész...
Ropke megfigyelés után feltunhet, hogy az angol is pont akkor használja a kérdoszókat mint a magyar.
De ami eddig is csak létezést fejez ki, azt ezután sem bonyolítja. Ami meg cselekvést, abba ugya úgy belerakja a "do"-t.
A konyvtárban vagyok.
I am in the library.
Konyvtárban vagy?
Igen, ott vagyok
Are you in the library?
Yes, I am there
Hol vagy?
A konyvtárban vagyok.
Where are you?
I am in the library
Mit csinálsz ott?
semmit
What are you doing there?
nothing
A konyvtárban olvasok.
I read in the library.
Mit csinálsz a konyvtárban?
What do you do in the library?
(itt konkrétan a cselekvésre kíváncsi, ezért kell a do)
Why are you in the library?
(mi az oka, hogy te ott vagy (ott létezel))
Az utolsó példádban "What colours are the walls?" itt annyi a csavar, hogy a "what colours" az egy kérdoszó.
Tehát magyarul: Milyen színekben léteznek a falaid?
honnan tudhatod, hogy ez egyben van, hát így:
Milyen fajta kutyád van?
What kind of dog do you have? (itt kell a do, mert téged kérdez, hogy milyet tartasz)
milyen színu a kutyád?
What colours is your dog? (itt csak szimplán, hogy milyen színben van a kutyád)
Mi a neve?
What is his name? (itt megint hogy milyen névvel létezik a kutya)
Remélem értheto volt. Bár én iskolában sosem tanultam angolt, így biztos van aki jobban el tudja magyarázni (meg biztos lesz jobb válasz is) de ha valami nem értheto, akkor írhatsz nyugodtan :)
Leírok neked pár dolgot, amire figyelned kell. Próbálj meg ez alapján gondolkodni. Aztán végigmegyünk a példáidon is. Lesz itt pár kategória, de azon lehet vitatkozni, hogy miből hány darab/féle van, attól függ, hogy mit rakunk egybe, vagy hogy hogyan kategorizáljuk.
------------------------------------
1. Angolban van legalább 4 jelen időnek nevezett dolog, tudni kellene, hogy mire vagy kíváncsi. A te példamondataid Egyszerű Jelenben (Simple Present) vannak, de ezen kívül még van három képzési mód, amit jelennek nevezünk (nem minden esetben találóan).
2. Az angolban 4 módon lehet főleg mondatokat képezni:
- állítani valamit
- tagadni valamit
- kérdezni valamit
- tagadva kérdezni valamit
3. Angolban 2 kérdésfajta van, ebből a második fajtának 2 fajtája.
- eldöntendő kérdés
- kiegészítendő kérdés
Kiegészítendő kérdés lehet:
- sima (nincs neve)
- alanyra vonatkozó kérdés
Ezek a kategóriák mind a 12 képzési mód esetén jelen vannak. A képzési mód nem egyenlő az igeidővel, abból még van pár darab származtatott.
A 3. pontot fogom kibontani, mert téged főleg ez érdekel. Alapvetően minden képzési mód (kicsit hanyagul fogalmazva: igeidő esetén) esetén a segédige segítségével képzed a kérdést sok esetben. Simple Presentben abban a helyzetben vagy, hogy 2 segédige is van. Ha létige a főigéd, akkor az a segédigéd is. Ha nem a létige a főigéd, hanem bármi más, akkor a 'does' vagy a 'do' a segédigéd, attól függően, hogy az alany E/3-ban vagy bármi másban áll. Ebben a sorrendben. Ez a kiindulás.
Eldöntendő kérdés az tuti segédigével kezdődik, és tuti segédigével is kell megválaszolni, ha szigorúan követed a nyelvtani helyességet (de a valóságban sokszor nem így van, nyelvvizsgán viszont érdemes így gondolkodni). Példa erre:
Kérdés:
- Do you live in Heves county? = Heves megyében élsz?
Válaszlehetőségek:
- Yes, I do. = Igen, (ott élek).
- No, I don't. = Nem, (nem ott élek).
Tagadva is kérdezhetnéd: Don't you live in Heves county?
Ha erre azt válaszolod, hogy:
- Yes, I do.
az azt jelenti, hogy 'De (bizony), ott élek. Mivel alapból ez nem egy valódi plusz kérdésfajta volt, hanem bizonytalanság.
Kiegészítendő kérdés az nem segédigével kezdődik, hanem valami mással. Nem feltétlenül 'Wh'-val, kezdődhet az 'How'-val is (pl.). Ebből az első, a sima esetén, amikor nem alanyra kérdezünk, akkor kell használni a segédigét. Például:
- Where do they work? = Hol dolgoznak?
Válasz: They work in Kukutyin. = Kukutyinban dolgoznak.
Ezt is lehetne tagadva kérdezni egyébként, de nincs különösebben nagy jelentősége.
Ha megfigyelted, az ilyeneket úgy képzed, hogy az eredeti mondatból lecsapod azt, amire kíváncsi vagy (most ez az 'in Kukutyin'), a többit meghagyod, és az elejére rakod a kérdőszót és a segédigét. Most csináljuk fordítva, írom előbb a mondatot, amire kérdezel:
- Kukutyinban kelnek fel hajnal 5-kor. = They get up in Kukutyin at five am. .
Most az 'in Kukutyin'-ra kérdezel rá, azaz azt le is csapod belőle:
- Where do they get up at five am.?
--------------------------------------------------------------------------------
És akkor most jöhet az alanyra vonatkozó kérdés. Alanyra akkor kérdezel, amikor az eredeti mondat alanyára kérdezel (minden bővítményével együtt). Ugye milyen hülyén hangzik? Inkább ne is így jegyezd meg. Kiindulhatsz itt is a lecsapós logikából. Ha a mondat azon részét kell lecsapni kérdés gyártásánál, ami elől van, azaz az alanyi részt, akkor a kérdésben nem fog kelleni a segédige. A segédigéhez ugyebár kellene az alany, de te azt lecsaptad épp az előbb, ezért ezeknél a mondatoknál hülyén is hangzana, ha megpróbálnál segédigével kérdezni. Nem érdemes olyan logikák alapján elindulnod, mint például: 'akkor van alanyról szó, hogyha 'ki'-vel vagy 'mi'-vel kérdezünk rá'.
Az ilyesmit felejtsd is el, mert csak a legegyszerűbb mondatoknál jönne be. Írok neked egyszerű példát, írok neked nehezebbet is.
Egyszerűbb:
- An ork works here. = Egy ork dolgozik itt.
- Who works here? = Ki dolgozik itt?
Picit nehezebb:
- 1512313 ember dolgozik itt. = 1512313 people work here.
- How many people work here? = Hány ember dolgozik itt? -> Ez is alanyra vonatkozó kérdés volt.
Bónusz: erre a fajtára is természetesen rá lehetne kérdezni tagadva. Ekkor viszont lenne segédige (tagadva). Erre írok egy kérdést neked:
Who doesn't work here?
--------------------------------------------------------------------------------
És akkor most nézzük a példáidat:
1.
- Is he your boss? -> Segédige a főigéd, ezért a segédigéd is a létige (megfelelő alakja).
- Are they at the cinema? -> Szintén zenész.
2.
- Do your friends live in this street? -> Nem létige a főige, nem E/3-ban van az alany, tehát 'do' segédigével kérdezel
- Does Mary like swimming? -> Nem létige a főige, E/3-ban van az alany, tehát 'does' alakban áll a segédige.
3.
- Where do you come from? -> A végéről lett lecsapva a dolog, a módszert már írtam.
- What colours are the walls?
(itt az utolsónál azt se értem miért van az egyikben "do" a másikban pedig miért nincs)
-> Ez az utolsó ez speciálisabb. Az, hogy 'What colour', az jelenti azt, hogy milyen színű. Ezt így jegyezd meg. Hogy miért van itt a 'colour' többesszámban, az jó kérdés. Szerintem azt elgépelted. Leírom, hogy mi lehetne az eredeti mondatod például:
The walls are black (in colour). (a zárójeles rész nem annyira fontos, az olyasmi lehet, hogy: 'szín szerint'). Lecsaptad a 'black'-et, és mivel a létige volt a főigéd, ezért a kérdésben is az lett a segédigéd.
Elég hosszú kommentet írtam, ezért ha valami nem világos, akkor kérdezz konkrétan arra a részre. Lehet, hogy elírtam. Ekkora adagnál előfordulhat könnyedén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!