Német: "alle seine Aufgaben" vs. "seine alle Aufgaben" Melyik a helyes?
Köszönöm a gyors választ! :)
És akkor ez is inkább "wegen viel seinen Arbeiten", "wegen seinen viel Arbeiten" helyett?
Az nem számít ilyenkor hogy az Arbeit egy megszámlálhatatlan fogalom?
Tehát alany esetben is viel Arbeiten lenne, mint pl a viel Geld, és nem viele Arbeiten.
Vagy rosszul tudom? (Ez az eset nincs kizárva. :))
Első, második vagyok.
Lehet, hogy igazad van. A Geld-nél nem haboznék...
Viszont már simán hallottam viele Arbeit-et is.
Szerintem mindkettő jó. Használják az Arbeitet a konkrét munka fogalmára is, de az elvégzendő feladatokra is.
Szerintem mindkettő jó. Kiváncsi lennék egy tanár véleményére is.
Köszi Neked is! :)
Egy fogalmazást kell írnom, ahhoz kellenek ezek a kifejezések. Valószínűleg jövő hétre kijavítják. Ha nem felejtem el, megírom,hogy a tanár szerint melyik verzió a jó.
Nos, germanisztikás vok az ELTE-n:
Lehet olyan is (főleg beszédben, laza stílusban), hogy all seine Aufgaben - az ő összes munkája.
Pl: Elvégezte az ő összes munkáját. Er erledigte all seine Aufgaben. (ilyenkor arra kerül a hangsúly, hogy az egészet).
Az Arbeit VAGY a munkásságot, munkát (egyesszám) VAGY a munkálatokat, munkákat (többesszámban is) jelenti - pl.: Die Bauarbeiten (építkezési munkák) verlaufen schon seit einer Weile an der U-Bahn vier (négye metró).
szóval a kérdésedre válaszolva: igen, wegen seinen vielen arbeiten (mivel a sok munkálatokra utalsz itt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!