Mássalhangzó kettőzése a melléknevek fokozásakor az angol nyelvben. Louder vagy Loudder, Cleaner vagy Cleanner?
Hát én meg azt tanultam, hogy egy szótagúaknál -er-t hozzábiggyesztünk a melléknévhez és úgy kapjuk a középfokot. Pl.cold - colder (nem kell megkettőzni semmit) fine - finer
Kivételek: hot - hotter/ big - bigger.
Valami olyan szabály lehet rá, h. ha rövid magánhangzó
után jön a mássalhangzó, akkor a mássalhangzót megketttőzzük(írásban).-
Mert a "big"-ben tényleg rövid az "i"
De a fine-ban nem rövid! Ezért nem kell az n-t kettőzni
Az első válaszolónak üzenném, hogy köszönöm az építőjellegű hozzászólását, főleg anglisztikásként.
Az utolsóhoz: A fine-nál azért nincs kérdés mert ott magányganzóra (e) végződik a szó, szóval ott egyértelmű, hogy finer lesz. Viszont a thin szónál a könyv thinnert ír, én pedig egyből thinert mondtam volna és a neten sem találkoztam thinnerrel.
Mindenesetre érdekes a kérdés szerintem és köszönöm a válaszokat iddig is ;)
Ha rákeresel Google-ben, rengeteg a találat a thinner-re, és pont beleillik az analógiába, rövid magánhangzó, egy szótagú szó, és simán egy mássalhangzóra végződik írásban.
A helyesírás az angolban meg nem tuti, vannak változatok. Szerintem ne erre fókuszálj :)
Anglisztikáskánt látom mégsem bírsz elboldogulni egy egyszerű melléknévfokozással.
Ad1 egyszótagú melleknevek középfoka -er. Itt a kiejtés játszik szerepet, mivel a fine-ban hiába van 2mgh, attól még fájn-nak ejtjük, így ez egy szótagú. Megkettőződik, ha rövid mgh van a melleknévben, big-bigger stb.
Ad2 a többszótagú elé more-t teszünk.
Ad3 kivételek, far-further, the furthest.
Felsőfokra nem térek ki.
A következők a helyesírási szabályok:
1. A szóvégi mássalhangzót kettőzzük, ha előtte rövid hangsúlyos magánhangzó áll - pl: thin - thinner, hot - hotter. Ez történik a hosszú magánhangzós CRUEL szó végső mássalhangzójával is: cruel - crueller
2. a szóvégi E elmarad, pl: large - larger
3. az Y-ból I lesz, ha előtte mássalhangzó áll, pl: happy - happier
A felsőfokú alakok toldalékos képzésénél ugyanez vonatkozik (thinnest, largest, happiest).
SLOW esetében azért nem kettőzzük a W-t, mert kettőshangzónak ejtjük a szó végét, így tehát kiejtés szerint ez magánhangzónak számít (akkor is, ha helyesírásban ez egy mássalhangzó).
Forrás: Kónya-Országh: Rendszeres angol nyelvtan.
Régi könyv, de a régről eredő, "Queen's English" nyelvtani szabályokat jól írja le.
Szerintem érdekes a kérdés - aki pedig nem szeret nyelvészettel foglalkozni, az máskor inkább más témakörök kérdéseit figyelje. ;)
tegnap 23:53
az angol nyelvészetben sokkal durvább, és bonyolultabb összefüggések vannak, mint a matematikában
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!