Alig van különbség a két múlt idő között. (Jó, persze három van, de egyértelmű, hogy a kérdező itt nem a Plusquamperfektre gondol.) A Perfekt használata sokkal elterjedtebb (pl. Ich habe geschrieben), inkább ezt kell használni, de majdnem mindig használható helyette a Präteritum is.
Apró különbség, hogy a Perfekt inkább befejezettséget, a Präteritum inkább folyamatot fejez ki. Tehát ha azt kérdezed valakitől, hogy "Jól aludtál?", akkor a Perfektet kell használni. ("Hast du gut geschlafen?") De ritkán van ilyen "kiélezett" helyzet.
Egyébként a sein, haben és a módbeli segédigék kicsit erőltetetten hangzanak Perfektben, ezeket inkább Präteritumban használják, ahogy írták előttem is. (Ich bin dort gewesen - erőltetetten hangzik, de: Ich war dort - természetesebben hangzik.)
Még egy fontos különbség, hogy időhatározói mondatokban nem mindegy, melyiket használjuk! Így pl. Plusquamperfekt mellett egy mondatban nem használható a Perfekt, csak a Präteritum:
Nachdem ich angekommen war, ging ich ins Hotel. (Miután megérkeztem, a szállodába mentem.) Na, itt nem lehetne a ging helyett a bin ... gegangen-t használni, az helytelen lenne. Ugyanígy a jelen idő mellett nem használható időhatározói mondatban a Präteritum:
Nachdem ich angekommen bin, gehe ich ins Hotel. (Miután most megérkeztem, elmegyek a szállodába.) Itt az angekommen bin helyett nem használható az, hogy kam an.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!