Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » MI a szenvedő szerkezet és a...

MI a szenvedő szerkezet és a múlt idő között a különbség?

Figyelt kérdés
2012. jan. 12. 11:01
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Múlt idő: Valaki ellopta a telefonom./Katika festett egy képet.

Somebody stole my mobile./Katika painted a painting.

Szenvedő szerkezet: A telefonom el lett lopva./A kép Katika által lett festve.

My mobile was stolen./The painting was painted by Katika.

2012. jan. 12. 11:09
 2/12 anonim ***** válasza:
0%

Első vagyok!

Én úgy jegyeztem meg ezt, hogy a szenvedő az a "-va,-ve" lesz..pl ellopVA, megírVA, elfeljtVE.

A szenvedőben a CSELEKVÉS a lényeg, nem az hogy ki hajtja végre.

2012. jan. 12. 11:13
 3/12 anonim ***** válasza:
Általában érted a kérdést, vagy valamilyen nyelvre gondoltál?
2012. jan. 12. 11:49
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

A szenvedő egy igenem. A múlt idő egy igeidő.

Teljesen másról szólnak. A múlt idő azt jelenti, hogy a mondatban szereplő állítás a múltra vonatkozik, tehát múltban igaz.

A passzív (szenvedő) igenem azt jelenti, hogy az ige olyan módon fejez ki egy cselekvést, hogy a mondat alanya a cselekvés "elszenvedője", azaz tárgya. Ha a passzív mondatot átalakítjuk aktívvá, akkor az, ami a passzívban alany volt, tárgy (vagy indirekt tárgy!) lesz.

Az igenem az ige, az alany és tárgy viszonyáról szól, az igeidő pedig arról, hogy az ige által jelölt cselekvés, történés vagy létezés milyen időben igaz.

Az angolban az igéknek van egy múltidejű alakja, amely rendszerint ugyanúgy néz ki, mint az ebből az igéből képzett befejezett melléknévi igenév. Az ige passzív alakja pedig a befejezett melléknévi igenévből és egy segédigéből áll. Ezért úgy tűnhet, mintha a lettőnek köze lenne egymáshoz, persze nincs sok.

2012. jan. 12. 15:29
 5/12 anonim ***** válasza:
Én csak úgy kérdezem, írta valahol a kérdező, hogy az angolra kíváncsi?
2012. jan. 12. 20:07
 6/12 anonim ***** válasza:
Első vagyok! Igen, jogos, nem írta hogy angolra kíváncsi. Egy csomó angollal kapcsolatos kérdést néztem és valahogy erre a kérdésre is azt hittem, hogy angolhoz kapcsolódik. Sorry.
2012. jan. 13. 08:56
 7/12 anonim ***** válasza:

A hosszú leírás a németre is igaz. Ott is a befejezett melléknévi/határozói igenévből (Partizip Perfekt) kell képezni mind a múlt időt (Perfekt, Plusqamperfekt) mind a szenvedő szerkezetet, csak más segédigével.

Az igenemről írt magyarázat pedig független a nyelvtől. A "szenvedő alany", ami "elszenvedi" a cselekvést, logikailag a cselekvés tárgya. Pl. Riporter kerestetik. Itt a riporter a szenvedő alany. De: Riportert keresnek. - Itt már tárgy. Ilyen pl. a magyarban a "születik" ige is.

2012. jan. 13. 18:47
 8/12 anonim válasza:

Kérem szépen, a "szenvedő igealak" a magyar nyelvben sokkal kisebb jelentőségű, mint más nyelvekben. A magyar sokkal többet használja a "cslekvő" (néz,dolgozik,stb.) és a müveltető (írat,dolgoztat stb) igealakot, mint a szenvedő igealakot (kerestetik,megkívántatik, stb.).

Egy álláshirdetésben pl. ma nincsen ilyen kitétel: " a magyararon kívűl a német-, az angol- és az oirsz nyelv tudása is "megkívántatik".

Ezeknek az igealakoknak is lehet jelen-, mult-, és jövő idejük.

2012. jan. 16. 10:35
 9/12 anonim válasza:

Van 12igeidö. Gondolom ezt tudod. a szenvedö szerkezet lényegében rgy teljesen màs csoport. (vmi történt / csinált valaki által)

Simple past esetében : somebody stole my mobile

szenvedő my mobile was stolen by somebody ( a by utániakt le lehet hagyni)

Tehát szenvedő minden igeidőben más szerkezetű de 1 közöz hogy mindig 3. Alak kell bele

2012. jan. 17. 00:06
 10/12 anonim ***** válasza:

"Van 12igeidö."

Az angolban 3 igeidő van: múlt, jelen és jövő. A 12 "tense" úgy jön össze, hogy ezt a 3-at megszorozzuk 4-gyel, ami a szemléletek száma.

2012. jan. 17. 10:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!