Nemetesek! Ezeke igy helyesek? MElyik nem, es hogy lenne a helyes mondat? (reszletek lenn)
1-Melyik helyes a ketto kozul: IM Jahre 1284 vagy IN Jahre 1284.
2-Ezek a mondatok helyesek igy:
a-Die alte Burg soll in diesem Jahr wieder aufgebaut werden.
b-Die Norddeutschen wird von Schweizer MUndart oft kaum verstanden.
Az elsőnél az első a helyes. (das Jahr: az év (semleges nemű) A másodiknál az a) helyes.
A b) így helyes "Von den Norddeutschen wird die Schweizer Mundart oft kaum verstanden"
(az É-németek alig szokták érteni a svájci nyelvjárást)
Nem is kell "im Jahre",
"in Jahr X" is jó. Az első olyan régies.
az 1. behelyettesitos, es ott volt egy olyanom, hogy in meg egy olyanom, hogy im. De az egyik helyen az volt, hogy..... JAhr 1284, a masik helyes meg ....Hameln. es en a Hamelnhez tettem az INt.
A 2.b nel forditva miert nem jo? Es miert kell ugy irni, ahogy te irtad? Van valami szabaly ra?
A "Jahr" mellett mindig az "im" a helyes.
Bocsi, ha elírtam volna. Azért im, mert "in dem" összevonva.
Ott a b)-nél nem tudom mi volt a feladat.
De úgy, ahogy ott írva van a mondat, nem láttam
értelmét (nem értettem). Mert a "die Norddeutschen" azok ugye az északon lakó német emberek (akik fent az Északi- tenger partján laknak). Namost ők állítólag (sokszor)nem, értik a svájciakat, a svájci nyelvjárást.
Ha "passzívban" kell, akkor "Die Schweizer Mundart
wird von den Norddeutschen oft kaum verstanden"
Szióka
Épp azt mondom, h. nem Plural (az-e betű ott egy régies alakja a Jahr-nak, azért van ott az -e)
De ez tök lényegtelen. Lényeg, h. "im Jahr(e) 1282"
A "Jahrhundert" (évszázadnál) is "im".
Pl. "im dreizehnten Jahrhundert" (a 13. században)
Vagy a középkorban: "im Mittelalter" (de ott is csak azért, mert a főnév semleges nemű, tehát "das Mittelalter", das "Jahrhundert")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!