Valaki tanult már oroszt teljes önállóan?
Szia. Én egyszer ezt az oldalt nézegettem, csak az a baj, hogy angolról tanít oroszra, de elég nehéznek tűnik a nyelv..
Szerintem érdemes lenne tanárhoz menned főleg az elején. Lehet ő is tudna pár hasznos oldalt, vagy könyvet ajánlani, na meg jegyzeteket adni neked a kezdéshez.:)
Ezt a nyarat szemeltem ki, hogy megpróbáljam (mármint utána is folytatnám persze), remélem nem adom majd fel. :)
Én innen töltöttem le a Sag za sagom c. könyvet hanganyaggal, erről jókat olvastam, de egyelőre még csak a betűket nézegettem, úgyhogy sok tapasztalatom nincs vele.
IGEN!
Itt van az én példám: 16 évesen, nyár elején bementem a könyvtárba, kivettem néhány jónak tűnő kezdő nyelvkönyvet (valamelyikhez volt kazetta is...), meg A Mester és Margaritát oroszul. Egy büdös szót nem tudtam, a betűket se ismertem. Szorgalmasan, minden napot foglalkoztam valamit a nyelvvel. A betűket próbáltam a könyv és a hanganyag alapján magamtól megtanulni, hosszú-hosszú heteken át olvastam hangosan a regényből rosszul hangsúlyozva és nagyon lassan, mire ráállt a szemem. Utána viszont nem volt nagy kihívás, ha tetszik a nyelv, nagyon fogon szeretni, nekem kb másfél év alatt meglett tanár nélkül a középfokú.
De arra készülj fel, hogy a híresen nehéz orosz ragozás, tényleg nehéz. És nem úgy nehéz, ahogy az ember elsőre gondolná. Nagy magolóképesség és sok kitartás kell hozzá. De megéri! :) Sok sikert!
A tananyagról:
Szerencsésebb a helyzeted, ha tudsz angolul - nagyon sok kiváló orosz tankönyv van, de szinte csak angolul.
Magyarországon a többség vagy az Oszipova-féle Kljucs-ból, vagy a Nemzeti Tankönyvkiadós Sag za sagom-ból tanul. Ezek közül én egyiket se ajánlom, sajnos elég butyuta mindkettő.
Egy éve kb találkoztam viszont egy tökjó magyar nyelvű, orosz nyelvkönyvvel, aztán ködelőtte-ködutána módon kivonták a forgalomból vagy nem tudom. Ha komolyan gondolod, akkor érdemes utána járni: Becs Katalin–Dudics Pálné–Lilja L. Vokhmina - Pyccĸuŭ? Da! Azt hiszem négy kötetes, és az utolsó rész, ahogy láttam, már igen komoly nyelvvizsga-feladatokat tartalmaz.
Nagyon köszönöm a tanácsokat és a linkeket/könyveket!
Kedves utolsó válaszoló! Az angol nyelvkönyveket is megérteném, ha tudnál rájuk példát mondani, megköszönném :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!