Mennyi idősen, hogyan és mennyi idő alatt tanult meg a babátok pépes ételt önállóan, kanállal enni?
8.5 hónapos a kislányom, gyümölcsdarabokat, puffasztott kölest szépen eszik már önállóan, kézzel.
A pépesített babaételekkel viszont nem boldogulok. Tudnátok tanácsot adni, mit és hogyan csináljak?
Egy kis infó: ha én etetem, szépen, maszatolás nélkül, jóízűen eszik az etetőszékében, a konyhaasztalhoz húzva. Nem megy közben háttérzaj, nem kell könyörögni neki, nem sír stb., teljesen "normál" minden.
A védőnő és egy barátnőm szerint viszont ez így nem jó, hogy mint a kismadarak, csak tátog, mert megszokhatja, hogy az evés egy passzív tevékenység, abból áll, hogy kinyitja a száját és ott a kaja. (Tudom, sokan pont ilyen sima etetésre vágynak, de a kritikák miatt úgy érzem, le van maradva az önállóságban.)
Adtam neki sokszor kiskanalat, engedtem, hogy kézzel is belenyúljon a tányérba. Olyankor belemarkol a pépbe, szétkeni, "kitocsogtatja". A végén az arca, ruhája, széke, asztal minden tiszta étel. (És persze így jóval kevesebb megy a szájába.) Próbálom nem siettetni és idegbajt kapni a maszatolástól, de nehéz uralkodnom magamon. A védőnő szerint pedig így "kell" engedni neki, de nem tudom eldönteni, jól csinálom -e, tapasztalatlan vagyok. Az én ösztönöm azt diktálná, hogy nagyon kicsi még ehhez a kanállal evés dologhoz, de bizonytalan is vagyok.
Előre is köszönöm, ha tudtok saját tapasztalatot írni, ötletet adni!
Ne haragudj, de valaki tényleg elvárná egy 8,5 hónapostól, hogy önállóan egyen???
Nem bántani szeretnélek, de ez meglehetősen irreális elvárás. :) Az enyém 18 hónapos, még mindig nem eszik egyedül kanállal. Ha ráteszem az ételt a kanalára, és van kedve, beteszi a szájába, de még mindig inkább kézzel enne, amit nem szívesen engedek. Ritkán, ha különösen jó kedve van, megeszi egyedül pl. a joghurtot, de annak is a fele mellé megy.
Ráér még bőven. Édesanyám elmondása szerint én másfél évesen ettem egyedül, és mindenki a csodámra járt. Igaz, ez 25 éve volt, akkor még nem versenyeztették úgy a babákat, mint most. :S (És ezzel a legkevésbé sem Téged szeretnélek bántani, sajnos nehéz ebből kivonni magunkat.)
8 hónaposan nekem is kézzel ette a darabos ételeket a kisfiam. Kb. 13 hónapos korában egyszer csak nyafogni kezdett a kanálért (persze már előtte is odaadtam neki sokszor, de csak kalimpált vele, vagy rágcsálta, evésre nem tudta használni), azóta egyre ügyesebben teszi a szájába, az étel már alig megy mellé. Most 14 hónapos. Én ennek nagyon örülök, mert a 2,5 éves unokatesóját egyáltalán nem lehet rávenni az önálló evésre.
Nem tudom, más gyerekek mikor kezdenek kanállal enni, de szerintem 1 éves kor alatt nem várható el. A védőnőd hiába "pattog", szerintem erőltetni felesleges, egyszer csak megérik rá a kisgyerek, és csinálni fogja. Olyan ez, mint a járás vagy a beszéd: előbb-utóbb úgyis megtanulja, kár siettetni.
A védőnőtől megkérdezném, hogy ne menjen rögtön iskolába a gyerek?
Persze hogy fel kell neki kínálni a lehetőséget, de azért ez még korai!
Egyébként ezek a dolgok teljesen gyerekfüggők.
Ők sem egyformák és az a szép az egészben!
A múltkor volt egy hasonló kérdés és egy három gyerekes anyuka írta, hogy neki sem egyforma időben kezdtek önállóan enni a gyerkőcők.
A legkisebb gyermeke 19 hós és még ne eszik önállóan.
Kisfiam pl. 2 éves koráig kifelé fordította a kanalat, de most már szépen eszik (2 év 7 hós)és nem is engedné hogy etessem.
Akkor is mindig a bal kezében fogta és azóta is.
Emlékszem azzal kínlódtunk, hogy mivel én jobb kezes vagyok, ezért nehezen tudtam neki megmutatni a helyes fogást.
Ne törődj a versengőkkel, mert nem ettől okos egy gyerkőc, csak van aki már nem tudja, mivel villogjon!
Köszi a válaszokat, teljesen megnyugtattatok!
Hagyom neki néha hadd maszatoljon, legközelebb meg nem etetem a védőnő előtt, majd csak 3 éves kora körül :)
Egyébként többnyire ő is bal kézzel nyúl a kanálért, ételdarabokért.
Belegondoltam, szerintem pont a kanál-kezelés a legnehezebb, annál talán még a villával evés is könnyebben elsajátítható.
Első vagyok.
Villával tényleg könnyebb, azt már csinálja az enyém is! De ismétlem, másfél éves. Ő is mindig bal kézzel nyúl az evőeszközért, szerintem azért, mert nekem a jobb kezemben van és mivelszemben ül velem, az van hozzá közelebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!