Olaszban hogy tudom könnyen eldönteni, hogy avere vagy essere a segéige?
Figyelt kérdés
2013. jún. 3. 20:53
1/11 anonim válasza:
ha mozgast kifejezo az ige akkor essere (andare, venire, partire, stare, rimanere...)
Ha targyas akkor avere (fare, dire, parlare, aprire, chiudere, tenere, chiacchierare...)
Ha volere dovere potere modbeli segedigek mogott all multidoben akkor a volere dovere potere atveszi a foige ragozasat. sono dovuto andare. Ho voluto dire.
2/11 A kérdező kommentje:
Grazie! ;)
2013. jún. 3. 23:59
4/11 anonim válasza:
és persze vannak olyanok is melyeknél mind kettő lehet.
6/11 anonim válasza:
pl. a finire ige:
ha finito = befejezte (azt)
é finito = kész van
7/11 anonim válasza:
De a cominciare igét is mondhattam volna. Elkezdte azt vagy elkezdődött.
8/11 A kérdező kommentje:
köszi mégegyszer, a cominciare-t jó, hogy mondod "régóta" kerestem ezt a szót csak nem tudtam hogy keressem, az olasz szótárban mást értett alatta, mármint egy szinoníma alatt
2013. jún. 7. 12:06
10/11 anonim válasza:
A legegyszerűbb mód a megkülömbötetésre: ha tárgyas ige (mit csinál)akkor avere-s, ha alanyi akkor essere.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!