Melyek a kiejtésbeli különbségek az amerikai és a brit angol között?
Pl. a szó végi r betű, a t betüt d-nek ejtése, stb.
Milyen ilyen különbségek vannak még?
Van különbség a magánhangzók kiejtésében is. Általában az "a" és "o" betűket ejtik másképp (schwa).
Pl. past, path, pass, last, after, class, lost, got, hot, drop stb.
Yod-droppingnak hívják, amikor a j-t nem teszik az amerikaiak egyes szavakba. Pl. reduce, tube, new, due stb.
Illetve még azt emelném ki, hogy a t-ből az amerikai angolban nem is mindig d lesz, hanem teljesen el is tud tűnni bizonyos szavakban. Pl. Pentagon, Huntington stb.
Bizonyos szavakra pedig nincs szabály, hogy miért, de egyszerűen másképp ejtik. Általában ezek idegen eredetű szavak mint pl. a garage vagy a lieutenant, amit az angolok f-fel ejtenek (kb. "leftenant"), az amerikaiak pedig "lutenant"-nek (bocs, hogy nem fonetikusan írtam, gondoltam, így érthetőbb.
Köszönöm szépen a választ. Nem tudod hogy az öszes ilyen szót hol találhatnám meg az interneten, esetleg van vmilyen könyv, ami leírja a különbségeket?
Azt tudom, hogy a got, lost szóban az o betűt, á-nak kell ejteni, de pl. a past szót hogy ejti az angol és hogy a brit? Köszi szépen előre is!!
Szia,
Megint én. Lesarkítva: az "a"-t á-nak ejti az angol, e-nek az amerikai. Tehát "pászt" (brit), "peszt"(amerikai).
Egy különbség jutott még eszembe közben, de az ritkán jön elő. A h betűt vannak szavak, amelyekben nem ejti a brit. Pl. a forehead szóban jön ez elő.
Nem tudom, hogy a neten van-e lista, de igazából, ha tudod a szabályokat és hallod a szavakat, előbb-utóbb hozzászoksz ezekhez a különbségekhez és magadtól is menni fog. :) Ajánlanám neked a www.thefreedictionary.com oldalt, mert ott mind a brit, mind az amerikai kiejtés ott van, ki is mondja a gép.
És ezt a könyvet ajánlanám: [link]
Jól leírja a különbségeket, szinte minden benne van nagyon részletesen, összehasonlítva, szleng is. Én nagyon szeretem ezt a könyvet, hosszú évek óta lapozgatom. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!