Hogyan tudnek megtanulni helyesen irni?
Barátom, ha igaz az, amit írsz, én mélyen fejet hajtok előtted. Az ékezetek hiányát nem számítva hibátlanul írtál ide. A netes fórumok átlagát nézve, kimagaslóan jó a helyesírásod.
A kérdésed javítva:
Hogyan tudnék megtanulni helyesen írni?
Szüleimtől, barátoktól illetve tv-ből tanultam meg magyarul. Hallás alapján irok, igy a helyesírásom elég rossz! Ezen szeretnék változtatni… :)
(Lehet, nincs is ékezetes betű a billentyűzeteden.)
Érdemes lehet gyermek szépírók műveit olvasni. Pl. Arany János Zengő ábécéje felnőtt lélekkel is kedves könyv.
Gárdonyi Géza, vagy Jókai Mór is szépen ír. Vagy Móra Ferencet is tudom javasolni.
Így van, az olvasás nagyon fontos.
És szerintem a leglényegesebb - ami a te esetedben úgy tűnik, hogy adott- a kíváncsiság és az érdeklődés.
Úgy szoktam csinálni, hogy minden alkalommal, ha a nap folyamán olyan szót látok, aminek nem vagyok biztos az írásában, akkor feljegyzem magamnak, és mikor hazaérek, akkor ellenőrzöm.
Mindenesetre az internet sajnos nem a legjobb ebből a szempontból. Bíráld felül, amit itt látsz :)
Talán a hosszú-rövid magánhangzók írását kéne még kicsit
gyakorolnod (pl. írni az hosszú í betű)
"barát" (az első a-n nincs ékezet és mély magánhangzó,
az á-n van ékezet és magas magánhangzó)
Ugyanez van az e-é-nél, az i-í-nél az u-ú-nál ü-ű-
nél.
A szavak végén mindig hosszú az ú (pl. faggyú)
meg az ű (nyű) De általános iskolai nyelvtan könyvekben ez mind benne van (talán tudsz venni)
nem olyan nehéz a magyar helyesírás
(mert "ragasztó" nyelv,
nincs "Ablaut" meg ilyesmi)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!