Latinul szeretnék tanulni, és közép szinten nyelvvizsgázni belőle. Hol tanulhatnék latinul?
Miért pont latinul?
A legjobb lenne talán, ha magad tanulnád egyedül a nyelvet, itt szóbeli kommunikáció úgy sincsen tudtommal. Vannak jó latin nyelvkönyvek, amik elmagyarázzák a nyelvtant, igaz, könyvesboltban ilyet már jó régen láttam. Talán antikváriumban lenne érdemes szétnézned.
Mondjuk ez a 14 hónap kevésnek tűnik hozzá.
többletpontot csak akkor kapsz ha c típusú, vagyis beszéd+írásbeli. azon felül hogy felvételipont, jól jön az egyetemen mivel szakmanyelv pl az orvosi vagy jogi karon.
egy fórumon olvastam hogy egy ember 2 félévig tanulta és egy hónapja volt, mire egy latin nyelvvizsgátató azt mondta hogy egy délután alatt felkészíti (nyilván túlzott) ezért gondolom hogy 14 hónap alatt minden nap rá tudok szánni 3 órát így reális lenne.
Orvosin szerintem "csak" latin kifejezéseket, szakszavakat kell tudni, a latin nyelvtant nem igazán, vagy csak minimálisat. Ha nyelvvizsga kéne, akkor ne a latint inkább, mert annál bármi más csak könnyebb lehet, főleg hogy passzív nyelvtudást vernek leginkább az emberbe, és ez igen nehézzé teszi a megtanulását. Történelem és neolatin szakokon van 1 vagy 2 félév latin, nyelvtannal együtt, talán jogon is ez lehet, az orvosit nem tudom.
Szerintem próbálj meg inkább valamilyen neolatin nyelvet megtanulni ennyi idő alatt középszinten, közben kicsit foglalkozhatsz a latinnal is, több értelme lenne, és a neolatin nyelv után a latin is valamivel könnyebb lenne.
Kapható volt a Latin kisokos című kis zsebkönyv (füzet), mindenképpen hasznos, ha mégis a latinba akarod nagyon beleásni magad. Jelent meg a Tanulj magad! sorozatban Latin nyelvkönyv (Gavin Betts írta), nem tudom, kapható-e, de pl. ezt is érdemes lenne végigvenned, ami mondjuk nem kis munka lenne.
Ha orvosi, akkor ne tanuld, mert nem sok köze van a suliban tanulható latinhoz - főleg a klasszikushoz.
Ha mégis szeretnél, akkor nyelvtankönyvnek elég jó a Nagy-Kováts-Péter Latin nyelvkönyv, szótárnak a Györkösy (interneten a Tinta kiadóé). A tanárt pár órára mindenképpen ajánlom, mert bár nincs a nyelvvizsgán beszélgetés, felolvasás lehet, és akkor nem árt, ha ismered a hazánkban használatos latin kiejtést (azért írtam így, mert több féle van, és a legtöbb országban nem azt használják, mint Magyarországon).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!