Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan kell angolban művelteté...

Hogyan kell angolban műveltetésnél állítmányra kérdezni?

Figyelt kérdés

Legyen mondjuk ez a példamondat:

You have had Joe paint your room.

Itt hogyan kell a paint állítmányra kérdezni?

2012. nov. 28. 22:13
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

"Kérdés:

What did you have your room done?

"Mit csináltattál a szobáddal?"

Vagy csak:

What did you have done?

"Mit csináltattál?"

Ez utóbbi: What did you have done? (had my room painted)

2012. dec. 1. 15:16
 22/25 A kérdező kommentje:

Köszi a kimerítő választ, valahol azonban sajnos mégis elbeszélünk egymás mellett. A levezetésedet értem: tömören a "laborban" nem lehet rákérdezni, az életben igen.

Viszont pont az utolsó hozzászólásod, ami kilóg nekem (én az előbbi kérdést érzem logikusnak, azt persze nem tudom,hogy nyelvtanilag helyes-e, pont ezért kérdeztem),

Hiszen direkt olyan pl.-t fogalmaztam meg, ahol erre a kérdésre ("Mit csináltattál?") jó eséllyel nem azt a választ kapnám, amire kérdeztem (mert nem tudja eldönteni ebből a kérdezett, hogy a teljes mondatra kérdezek, vagy az elsőre, vagy a másodikra). Azaz a kérdésben mindenképpen pontosítanom, konkretizálnom kell, hogy mire vonatkozott a cselekvés, tehát meg kell neveznem a tárgyat, azazhogy a TE szobáddal mit csináltattál és nem a Gyerekedével.

Tehát végül ez a fő gubanc, ami homályos nekem, hogy ha semmiképp nem lehet beletenni a tárgyat az állítmányra kérdező mondatba, akkor az azt jelenti, hogy nem lehet a nyelven belül megoldani az olyan problémákat, mint amilyet az utóbbi pl-ban felvetettem. És ez nekem hihetetlennek tűnik.

Még egyszer nézzük a példát angolul:

X: "I had my room painted, and my son's room wallpapered?"

Ha az első tagmondatra akar rákérdezni, de csak ennyit kérdez, hogy

Y: "What did you have done?"

Akkor megismétlik neki mindkét mondatot. Az tehát nem megfelelő.

Átfogalmazva tehát: itt hogy kell az első tagmondatra kérdezni és hogyan a másodikra?

U.I.:

VAGY én értelek félre és csak az "osztályteremben" nem működik az a kérdés, de az életben igen (ahogy írtad is).

2012. dec. 2. 16:50
 23/25 A kérdező kommentje:
Ja és én nem a #17-es kommentre reflektáltam (az teljesen érthető, és szuper), hanem a #11-re azzal, amikor azt írtam, hogy "Nagyon jókat írtok, de azt nem értem, hogy miért ne lehetne rákérdezni a bővítményre is (tárgy, határozó stb.), hiszen simán lehet az is fontos. "
2012. dec. 2. 16:56
 24/25 anonim ***** válasza:

Szia!

Szomorúan vallom be, hogy az én tudományom itt megáll. Az biztos, hogy két különböző dologról beszélünk. Én azt próbálom valahogy átadni, hogy tanórán, vizsgán, nyelvtanilag nem kérdezhetsz olyan mondatrészre, ami nincs benne a mondatban.

Ami az utolsó példádat illeti, ahhoz csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy szerintem ilyet nem adnak fel. Itt van megint a tanóra és az élet közti különbség. Egy órán a kérdésszerkesztést kell megtanítanom, és ott nem adhatok fel olyan példát, ami nem egyértelmű. Ha elmész vizsgázni, és kérdést kell feltenned, ki fogják emelni, melyik mondatrészre kérdezz rá, és az lesz a válasz. Nincs olyan, hogy ez is lehet, meg az is lehet. És amikor megtanultál kérdezni, akkor elszakadhatsz a nyelvtankönyvtől, és megkérdezheted, hogy mit csináltál a szobáddal, te szerencsétlen?! (függetlenül attól, hogy mi volt az eredeti mondat:)))

2012. dec. 2. 17:51
 25/25 A kérdező kommentje:

Igen, akkor a végére sikerült megértenünk egymást :)

Nekem az eredeti kérdésemből (amit "nyelvvizsgakérdésként" volt értelmezhető) merült fel a legutóbbi példa, aminek fókuszában már viszont az életbeli problémák vannak, nem a laborhelyzetek.

Köszi a hasznos hozzászólásokat!

2012. dec. 3. 16:25
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!