Olasz! Mikor használunk Passato Prossimot és mikor Imperfettot?
Passato prossimo a sima, befejezett múlt amikor már lezárult a cselekvés. Pl. Tegnap elmentem moziba-Ieri sono andato/a al cinema.
Imperfettot több esetben is használnak. Folyamatosan ment a cselekvés a múltban: Egész este engem nézett-Mi guardava tutta la sera.
Vagy valamilyen tulajdonságot írnak le: A lány nagyon kedves volt-La ragazza era molto cara.
Vagy pl. valamilyen állapotot írnak le: Az időjárás nem volt jó-Il tempo non era buono.
Sokszor előfordul a Mentre szóval kezdődő mondatokban. Mentre guardavo la tv, mia madre mangiava il spaghetti-Miközben tv-t néztem, az anyukám spagettit evett. Szóval itt párhuzamos cselekvésről van szó.
Akkor is használják, ha egy folyamatos cselekvést megszakított valami. Zenét hallgattam, amikor apukám hazajött-Ascoltavo la musica quando mio padre é arrivato.
Hirtelen ennyit tudok írni, biztos vannak oldalak ahol még több példa van, remélem segítettem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!