Hogy mondják németül, hogy alkalmazni valakit (munkahelyen)?
Szerintem: anstellen
Az angol to employ megfelelője elvileg:
Ich möchte wissen, ob er/sie mich anstellen würde.
Köszi.
Én einstellen-t találtam, de nem mindenhol írja annak. Nem akarok rosszat írni..
Szia webnyelv!
Ich möchte wissen, ob er/sie mich anstellen würde.
--------
Itt inkább az Önözö formát kellene írni.
És nem anstellen, hanem einstellen.
Ich möchte wissen, ob Sie mich für die Wintersaison einstellen würden.
Azt nem tudom, a magázó vagy a sima E/3-ra gondolt-e a kérdező, de a magázó úgy van, ahogy írod.
Angestellte = alkalmazott (akit alkalmaznak), ezért is gondoltam, hogy anstellen = alkalmazni
Az 1991-es Halász Előd-féle szótárban az van, hogy alkalmaz (felfogad): anstellen. Próbáltam az 1000 Fragen, 1000 Antworten könyvben is megkeresni ezt a szót az Arbeit témakörben, de eddig nem találtam.
Szia webnyelv!
Azért javasoltam az Önözö formát, mert gondolom nem pertuban van vele. Amúgy tényleg nem derül ki a szövegböl, hogy du vagy Sie.
-----------
Angestellte = alkalmazott (akit alkalmaznak), ezért is gondoltam, hogy anstellen = alkalmazni
------
Ez igaz, de az Angestellte/r is "eingestellt wird" a munkahelyen. Az "anstellen"-t ilyen formában lehet használni: "Stell dich nicht so an!" vagy: "Du brauchst dich nicht so anstellen, wie ein dummer Junge. Es steht dir gar nicht gut." Tehát valamihez hozzá állni. Pl.: Ich werde die Beiden für die Arbeit anstellen, die ich selber ungern mache.Ehhez nem szükséges felvenni öket a munkahelyre, ezek ketten lehetnek a kollégáim is.
Viszont: Ich werde zwei Tageslöhner anstellen. Fel fogok bérelni két napszámost, de nem alkalmazottként.
webnyelv,
ha már felhoztad Halász Elödöt, nekem a kéziszótár van meg töle 1060 oldal. A 166/167. oldalon ott van a szó, hogy:einstellen [h] I (vf) 1.(be)állít; (be)helyez, (be)tesz 2. beállít/-igazit, szabályoz 3.munkába állít, beállít,alkalmaz 4. meg/beszüntet, abbahagy,szüneteltet
II. (v.refl.)sich~ 1.beállít, megjelenik,jelentkezik 2.beáll valamire (lelkileg) felkészül
---------
Außerdem vor der Einstellung gibt es noch das Einstellungsgespräch mit dem Chef....:)))
Igazából ezekben a netes szótárakban nem bízom 100%-osan. Szerintem az a szótár, amit az 1. hozzászólásnál linkeltem, megbízhatóbb. Jó lenne német szövegben látni a szót...
Jó, nem kötözködni akarok, nem azért.
A kéziszótárad mikori kiadás? Én a kisszótárban néztem, ami 1991-es. A kéziszótárad frissebb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!