Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Tanul valaki svédül? Lenne...

Tanul valaki svédül? Lenne pár kérdésem.

Figyelt kérdés

2012. okt. 2. 21:07
 1/7 webnyelv ***** válasza:
A kérdést szerintem írd ide. Lehet, hogy nem én leszek az, aki válaszol, mert csak fél évig tanultam a nyelvet, de hátha lesz valaki.
2012. okt. 2. 22:14
 2/7 A kérdező kommentje:

[link]

Ez egy svéd magyar szótár, benne a férfi svéd megfelelőjével: gentlemannalik -t -a. Mit jelent a -t -a?

Meg pl. Gyerek- barn-et -en. Itt is mik a kötőjelesek?

Vagy szép: fager-t fagra ?

Mond: bjuda-bjöd-bjudit.Mi ez a három alak?

Anyós - svärmoder -n svärmödrar

Elnézést, még csak ismerkedem a nyelvvel, pár szót kezdtem el nézni, mert nem volt jobb ötletem, hogy kezdjem.

2012. okt. 2. 22:22
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

németet tanulok, de ott a szótárban ez a két kötőjeles hozzátétel a többesszámot ill. a birtokos ragot jelöli, szerintem a svédben is az lesz.

igénél, gondolom, mint az angolban, a három alakot írja le. minden germán nyelvben legalább 6 igeidő van, mindenből 1 sima és 1 befejezett. ez a bjuda-bjöd-bjudit valszeg olyan, mint a know-knew-known.

de ezek csak merész tippek, egy szót sem tanultam svédül.

2012. okt. 2. 22:41
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A svédben csak úgy, mint a németben vagy a franciában a szavaknak neme van: lehetnek általános neműek(a legtöbb szó ide tartozik) vagy semleges neműek.

A határozatlan névelő a szó előtt áll (mint általában más nyelvekben), általános nemben ez a határozatlan névelő az "en", semlegesben az "ett".

Tehát pl. általános nemben: egy kutya - en hund, egy fiú - en pojke és semleges nemben: egy gyerek - ett barn , egy pohár - ett glas.

Viszont a svédek a határozott névelőt nem a szó elé teszik, hanem ragként a szó végére írják. Így az általános neműek kaphatnak -n vagy -en végződést, hogy melyik az attól függ, hogy magánhangzóra vagy mássalhangzóra végződik-e a szó. (Mint a magyarban az 'a' és az 'az'.) Pl. a kutya - hunden, a fiú - pojken. Semleges nemben pedig -t vagy -et végződést kapnak. Pl. a gyerek - barnet, a pohár - glaset.

Van pár kivétel, ami kicsit rendhagyóan ragozódik, ezt külön fel szokták tűntetni a szótárak. Pl. ett nummer - egy szám, numret - a szám.

Tehát főneveknél az első kötőjeles dolog azt jelzi, hogy határozott esetben milyen ragot kap az illető szó (-n, -en, -t vagy -et), ezzel mellesleg a szó nemét is megmutatja.

Főneveknél a második kötőjeles cucc a többesszámot mutatja, erre van pár szabály (pl. -a végű szavak általában -or toldalékot kapnak), de szerintem jobb szóval együtt megtanulni ezeket is. Többesszám jele lehet -n, -ar, -er, -or, vagy semmi. Na most a helyzet az, hogy többesszámban is lehet határozott és határozatlan a főnév. A határozatlan alakot kapod ezekkel a toldalékokkal, és ebből tudsz határozottat csinálni az esetek többségében -na végződéssel. De pl. a barn határozatlan többesszáma barn, és a határozott többesszáma a barnen.

A melléknevek az utána álló főnév neméhez fognak passzolni. Első alak mutatja az általános nemű, a második a semleges nemű és a harmadik a többesszámú alakját a melléknévnek. (Bár a melléknévragozás ennél jóval bonyolultabb... Pl. határozott alakban a semleges nem nem -t, hanem -a ragot kap.)

Az igéknél pedig úgy, ahogy a 3. mondta: szótári alak, (ezután néha szokták a jelen idejű alakot is mutatni, de ezt te nem írtad), egyszerű múlt idejű alak, supinum alak(összetett múltnál használják).

2012. okt. 3. 18:08
 5/7 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Amúgy miért kezdtél el svédül tanulni? Én a nyáron indultam neki. Nagyon tetszik a hangsúly, a nyelv dallamossága.

Én ezekkel kezdem: [link]

Van köztük magyar is, úgíhogí jók.

2012. okt. 3. 18:16
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszi a választ. Még csak ismerkedem vele, tehát még nem tartok sehol.

Kíváncsi vagyok, hogy magamtól meddig tudok eljutni, ez az ami motivál :)

2012. okt. 4. 17:27
 7/7 anonim ***** válasza:

Ezt nézzd meg! Itt kezdhated!...:)))

[link] & stop=1&lang=84&langaff=66

2012. okt. 4. 18:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!