Német összetett szavak összetételénél mikor van "s" kötőhang? Honnan lehet tudni?
Pl. LieblingSfächer (kedvenc tantárgyak)
LandwirtschaftSausstellung (mezőgazdasági kiállítás)
De: Kindersprache (gyermeknyelv), Muttersprache (anyanyelv)
Ha összetett szavakat képzek, honnan lehet tudni, hogy kell-e bele az S vagy nem? Vagy más kötőhang? Van erre szabály?
Hát gyerekek ez egy kicsit bonyolultabb, mint csak a "die" névelönél. Bemásolok egy linket, ahol le van írva, hogy s mint, de németül. Ha valamit nem értetek, szóljatok.
Szia webnyelv!
Itt is van(nak) kötöhangok:De: Kindersprache (gyermeknyelv), Muttersprache (anyanyelv)
-----
Kind-er-sprache. Itt az -er- nem többesszámot jelöl. A többi a fenti linken olvasható.
Köszönöm!
És igen, valamikor -er, -en, -e, -es a kötőhang. Kár, hogy ezt nem írja, mikor. Gondolom, -er akkor,ha többes számban -er-t kap az előtag: Kindersparche, Kleiderschrank.
A die névelővel kapcsolatban van valami igaza az elsőnek. Ha az előtag nőnemre jellemző végződésű (-heit, -keit, -schaft, -ung, -ion, -tät, az ilyen végződésű szavak mind nőneműek a németben), akkor is van S, ilyen volt az első két példám is. (De a -ling végű kivétel, azok hímneműek.)
Én nagyon régen tanultam németet, de úgy rémlik, hogy akkor kell oda s, ha az első főnév nő nemű.
pl.: Geburt +s+ másik főnév der Geburtstag, felveszi a hátsó szó nemét és kap egy s-t középre.
Die andwirtschaf+s+ausstellung- die marad
A Kinder az der tehát itt nem kell s.
Muttersprache - fogalmam sincs miért nincs s :)
A 6.-dik válaszolónak: "Muttersprache - fogalmam sincs miért nincs s :)"
Ez is ott van a link alatt: Hivatalos(Amtsprache; Amtssprache) iratokban nem használnak Fugen-s-t. De hétköznapi használatban lehet mondani: Mutterssprache. Szóval, ha használod, az nem hiba, de ha hivatalos levelet írsz, mellözni kell.
Szia webnyelv,
te éppen az-s-re kérdeztél rá. Azért adtam meg a linket. Ha a többit is tudni szeretnéd, szólj és megkeresem neked...:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!