A németben az elöljárók milyen magyar szófajú szavakkal fordíthatóak?
ha tudod a választ, miért kérdezed?
határozószó
abból van 20 féle kb
Tévedés. Határozószó az ami egyetlen szóval fejezi ki a cselekvés helyét/idejét/módját: alul, tegnap, gyorsan, stb.
Viszont mi elöljárószó helyett vagy névutót: alatt, mögött, után;
vagy határozóragot használunk: -val/-vel, -nak/-nek, -ban/-ben, stb.
Igen, lehet névutó (előtt, mögött) és rag (-nak, -nek, -hoz, -hez, höz, -stb.).
Talán más is lehet. Pl. az "ellenére" is névutó? Vagy pl. a mellettem?
A rag az rag. Nem szófaj, hanem különböző szófajú szavakhoz járulhat, szinte (ha nem) mindhez. Más ragok járulnak pl. főnevekhez (pl. madaraK, madaraT) és igékhez (pl. menTEM, menNE), és nyelvtani kategóriákat (pl. igeidőt, igemódot, főnévnél és melléknévnél esetet) lehet kifejezni velük.
A különböző típusba tartozó nyelvek különböző módokon fejezik ki a nyelvtani kategóriákat, vannak pl. ragozó nyelvek és nem ragozó nyelvek, ebbe nem mennék most bele. De pl. az igei kategóriákat a német is főleg ragokkal fejezi ki.
A magyarban hivatalosan nagyon sok (kb. 20, de megoszlanak a vélemények) eset van, a németben pedig 4. Így pl. a házat, házban, házba, házhoz, háznál különböző eseteknek feleltethetők meg. De biztos van más megközelítés is.
A "buta liba" nem tudom, kinek szólt, de ezen a névtelen oldalon senkinek a nemét sem tudhatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!