1/6 anonim válasza:
Olyasmi ez, mint magyarnál az "Édes-ékes apanyelvünk" című alkotás. Ha tudsz angolul, érted, ha nem, akkor...mit szeretnél tudni?
2/6 anonim válasza:
Kb. ilyenek típusú mondatokat fűz egymás után:
"Ket nőt egyűtt nőknek hívjuk, de ha mindkettő lenne egy köve, akkor mégse mondanánk azokra, hogy kők."
És ezt eljátsza sok példával.
3/6 anonim válasza:
"Két nőt együtt nőknek hívunk, de ha mindkettőnek lenne egy köve, akkor mégsem mondanánk azokra, hogy kövek"*
4/6 anonim válasza:
ilyenek csak angolul: a "darázs" többesszámban "darazsak", de a "garázs" többesszámban nem "garazsak"
5/6 Ian Catman válasza:
Az összes fenti jó példa, egyébként ha jól tudom, Szilágyi György hasonló "versikéjéből" vannak az idézetek (de lehet, hogy Bence vagy Romhányi, ez a három játszott így a nyelvvel), és kabaréban sokat lehet hallani a rádióban. ...lehetne fokozni, betegre röhögi magát az ember...átmész a hídON, és látod, hogy hajó úszik a vízEN, nem mindegy, hogy a nejem lát meg a nőmmel vagy a nőm a nejemmel, ha kő van az ölemben kövem van, de ha nő akkor nem növem, de még csak nem is nejem, ott egy erdő, valakinek az erdeje, de ezzel ha van bendő, nem lesz tele a bendője (s főleg nem a bendeje...:), tetszés szerint folytatható, és a magyarban ezerszer annyi furcsaság van, mint az angolban. Tehát nincs mit magyarázni, felhívja a figyelmet a rendhagyó dolgokra, melyek a nyelv történelmi fejlődésének következményei.
6/6 A kérdező kommentje:
gondoltam, nagyjából értettem is.
köszönöm!
2012. júl. 20. 13:40
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!