NÉMETESEK FIGYELEEEEM! :D Segítene nekem valaki a részes esetben?
Figyelt kérdés
Szóval értem a ragozást meg, hogy mi miért és hogyan van csupán annyi a bökkenő, hogy a Dativ többes számban úgy van, hogy den ~n. Az ~n-t értem, hogy a főnév utánra kell odabiggyeszteni, de pl. az Autos után is kell ez? Csak azért kérdezem, mert az Autosen olyan hülyén néz ki. Vagy a Häuseren...2012. jún. 9. 11:57
1/4 anonim válasza:
Vannak úgynevezett gyenge ragozású főnevek, ezekhez kell az -n vagy -en rag.
A gyenge ragozású főneveket az jellemzi, hogy az egyes szám alanyeset kivételével minden esetben, valamint
többes számban is -n vagy -en végződést kapnak. Az -e-re végződő gyenge ragozású főnevek -n végződést, a
mássalhangzóra végződőek pedig -en végződést kapnak.
Itt egy elég hosszú lista az ilyen főnevekről:
2/4 anonim válasza:
Kiegészítés:
A datív - a részes eset többes számát kérdezed. Ott nem csak a gyenge ragozású fűnevek kapnak "-N" ragot, hanem minden főnév, kivéve azokat az idegen eredetű főneveket, amelyek a többes számot "-s" raggal képezik, és természetesen azok sem kapnak MÉG EGY "-N"-t, amelyeknek a többes száma eleve "-n"-re végződik: pl.: die Jungen - den Jungen
3/4 webnyelv válasza:
Tömören: a többes számban -s végű főnevek nem kapnak többes datívban -n ragot: den Autos
4/4 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen mindenkinek! most már nyugodtan fogok elaludni :'D
2012. jún. 10. 08:47
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!