NÉMET: Futur II. ez így helyes?
Levélírásnál szeretném ezt a mondatot használni. Úgy tanultam,hogy a Futur II-t használhatjuk jövő idő kifejezésére,ha van benne erre utaló szó(jelen esetben a morgen).
A mondat: Sie werden morgen mein Brief gelesen haben und sie werden für mich geholfen haben. Azt szeretném írni,hogy bizonyára elolvassa a levelemet,és segíteni fog. A hoffentlich(=valószínűleg) szót tegyem bele?
Hát nem jól tanultad...
A Futur II az kevésbé használt jelentésében befejezett jövő idő, azaz, hogy a jövő azon pontjára/ban már ezt a cselekvést megtette. (Így persze nincs sok értelme időhatároző nélkül, de maga az időhatározó nem elég hozzá)
Tehát az első mondatrész az OK, de a második még nem befejezett "morgen"-re, tehát azt sima Futurba kell írnod mindenképpen.
A Futur Perfektet a mai német nyelvben már csak a valószínűség kifejezésére használjuk. Időhatározó nélkül múlt idejű valószínűséget fejezünk ki vele, egy jövőre utaló időhatározóval pedig jövő idejű valószínűséget.
Ha azt akarod leírni, hogy "Ön holnap biztosan el fogja olvasni a levelemet és segíteni fog nekem", akkor ez Futur Perfekttel: "Sie werden meinen Brief morgen bestimmt schon gelesen und mir geholfen haben."
(A "für mich" jelentése "számomra")
Más: "und" után sem ugyanazt az alanyt, sem ugyanazt a segédigét nem ismételjük meg.
A "hoffentlich"-et is beteheted a mondatba, én nem is figyeltem erre, és helyette a "bestimmt" (biztosan"-t tettem be. Ez aztán részletkérdés, szóval mindegy.
Üdvözlet: Suzana Guoth
szerintem az előző úgy nem jó.
ennek a mondatnak csak az első felénél használhatsz futur II-t.azt akarod vele kifejezni hogy BIZONYÁRA holnap ilyenkor az a levél már el lesz olvasva (bocsi hogy nem magyaros de így jobban érthető) és utána segíteni fog. A segítségnél nem azt akarod mondani hogy már segített is holnap olyankorra, hanem hogy a levél el van olvasva és utána segít. Tehát egymást követik a dolgok.
Sie werden morgen vermutlich (bizonyára) mein Brief gelesen haben, und Sie werden mir helfen.
Igazad van. A mondat második része nem múlt idejű valószínűség, hanem Futur!
Sajnálom, hogy elhibáztam. Tévedni emberi dolog!
Üdvözlet: Suzana Guoth
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!