Nekem nem tetszik, hogy a nyelvvizsgát elkerülni akarók a cigány, vagy a eszperantót választják. Vélemények?
31.
Nyelvtanárként mondom, hogy ez az egész kötelező nyelvvizsga egyszerűen üzlet sok ember és az állam számára. A rengeteg vizsgadíj után nyilván rengeteg adó is bemegy a kasszába. A nyelvtudás körüli vita csak porhintés. Ha tényleg erről lenne szó, meg lehetne oldani az egészet ingyenes vizsgával, ami amúgy is kötelező, ha tovább akar tanulni az ember, vagyis az érettségivel. A középszintű is nemzetközi B1 szintnek felel meg, ami egy átlagembernek, akinek a szakmájához nincs szüksége magasabb szintű nyelvtudásra, bőven megfelelne, de egye fene, emeljék meg a szintet, ahová akarják, amit megfelelőnek tartanának. Vajon miért nem teszik?
Azzal speciel én sem értek egyet, hogy bizonyos diplomákhoz kell nyelvvizsga. Ugye kapásból mondjuk egy jogász, aki a magyar jogi diplomával ugyan mi a bánatot tudna külföldön kezdeni, de akkor idesorolhatjuk a pedagógiai diplomákat is adott esetben. De! 31-esnek mondanám elsősorban, hogy nálad is inkább azt látom, kifogásokat keresel. Középiskolában nálatok nem oktattak idegen nyelveket? Sok felsőoktatási intézményben van ingyen nyelvoktatás is, csak néha kell kicsit kutakodni, mert nem mindig reklámozzák. Arról nem is beszélve, hogy itt az internet, ami csodákra képes. Lehet kifogásokat keresni, de akkor is kötelező, tetszik nem tetszik (nekem sem tetszik), és akkor is kell hogy legyen egy nyelvvizsgád. Azzal, hogy itt puffogsz, hogy a gyerekeid pénzét kell elvenned emiatt stb, még nem törlik el ezt a törvényt. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg helyen van lehetőség ingyen nyelvoktatásra.
Hozzátenném: EU-s támogatással indul INGYEN nyelvtanfolyam többek között a Katedra nyelviskolában is. Kedden elmentem jelentkezni rá és azt mondta ott a csaj, hogy én vagyok az ELSŐ, aki erre jelentkezik. Ez is csak annyit bizonyít, hogy a nyelvtanulás sem pénz kérdése már, hanem inkább a lustaság és hanyagság függvénye. B@sszus ingyen 90 órás tanfolyam, csak oda kell menni és jelentkezni és erre nem képesek az emberek. Ne haragudj, de ilyenkor nem tudom azt sajnálni, aki panaszkodik, hogy nincs miből tanuljon meg hasonlók, mikor igen is lenne miből, csak lusta utána nézni.
33
Köszönöm, hogy megemlítetted az ingyenes lehetőséget, meg fogom érdeklődni. Volt középiskolában, és a főiskolán (az első diplomám esetén) nyelvoktatás. Vizsgáztam is belőle (kollokvium). Akkor még elég volt ez a diplomához. 10 év után, két kisgyerek mellett, gyesen álltam neki a második diplomának. Ezt már fizetnem kell. 3 órát utazok azért, hogy elmenjek a főiskolára, havonta átlagban kétszer 2-3- napra. (ez egy vagyon)
Van katedra nyelviskola a városban (én falun lakom, kb 30 percre a várostól). Be is jelentkeztem eszperantóra. Bármilyen döbbenetes, nem lustaság miatt ellenzem a nyelvvizsgát. Tudod, aki két pici gyerek mellett diplomát szerez, ellátja a gyerekeit, beadandókat készít (rengeteget), főz, rendben tartja a lakást stb..., úgy hogy a szülei 360 km-re laknak tőle, az anyósáék is messzire, (magyarul nem nagyon van segítsége) kétlem hogy lusta ember lenne. Hiába vizsgáztam németből, már semmit nem tudok. Nincs nyelvérzékem, mindig nagyon nehezen tanultam a nyelvet (köztudott, akinek valami nem megy, azt nem szereti).
És továbbra is pénzlehúzásnak, és időpazarlásnak tartom. Míg az iskola elvégzésének értelmét látom, lelkiismeretesen tanulok, készülök rá, és kevésbé sajnálom rá a pénzt, de a nyelvvizsgának semmi értelmét nem látom, tehát nagyon-nagyon fáj, hogy egy vagyont kell majd kidobjak az ablakon miatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!