Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Nekem nem tetszik, hogy a...

Nekem nem tetszik, hogy a nyelvvizsgát elkerülni akarók a cigány, vagy a eszperantót választják. Vélemények?

Figyelt kérdés
2012. márc. 31. 09:05
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
82%

"a kis újában van a szakma"

Kedves kérdező, ha már így haragszol a világra, megkérdezhetem, hogy te hány nyelven beszélsz legalább középfokon? Mert a magyar szemmel láthatóan még nem megy.

2012. márc. 31. 20:19
 12/36 anonim ***** válasza:

10-es válaszoló!

Ha valakinek elég érzéke van megtanulni eszperantóul, aki ahhoz is van érzéke, hogy megtanuljon angolul, német, olaszul, spanyolul vagy franciául. Épp pár napja volt egy kérdés arról, hogy nehéz e az eszperantó. És a többség, akik tanulták is állították, hogy nehezebb, mint egy angol vagy akár német. Persze a nyelvek nehézsége is relatív, kinek mi nehéz, ez igaz. De ha valaki képes eszperantóul megtanulni úgy, hogy nincsenek olyan lehetőségei, mint mondjuk az angollal (értem ezalatt a filmeket, sorozatokat és könyveket, melyek messze megkönnyítik a nyelvtanulást), akkor az képes más nyelven is megtanulni.

2012. márc. 31. 20:30
 13/36 anonim ***** válasza:
40%
Az eszperantó mesterséges nyelv, pont ezért nagyon egyszerű nyelvtana és az élő nyelvekéhez képest minimális szókincse van. Abszolút kezdőként 2-3 hónap alatt simán megtanulható középfokú nyelvvizsga szinten. Erre élő nyelvből legfeljebb néhány nyelvzseni képes.
2012. márc. 31. 20:34
 14/36 anonim ***** válasza:
2012. márc. 31. 22:02
 15/36 A kérdező kommentje:
20.l9-es. Köszi. Kiirás után én is észrevettem a hibámat, de ez legyen a legnagyobb baj. Én nem haragszom a világra, sőt! Vágom a centit, ha érted mire gondolok. Én valóban azokat sajnálom, akik értik a szakmát /köztisztviselők-önkori/ és egy pénzen vett eszperantós háromszor annyi pénzt kap. 20.34-es-től kaptam meg eddig a legjobb választ.
2012. ápr. 1. 06:54
 16/36 A kérdező kommentje:
Bocs. még annyit szeretnék kérdezni, hogy van valakinek valami tapasztalata arról, hogy hol mikor használta bárki e "nyelvet" ???
2012. ápr. 1. 06:55
 17/36 anonim ***** válasza:
100%

"Ha valakinek elég érzéke van megtanulni eszperantóul, aki ahhoz is van érzéke, hogy megtanuljon angolul, német, olaszul, spanyolul vagy franciául. Épp pár napja volt egy kérdés arról, hogy nehéz e az eszperantó. És a többség, akik tanulták is állították, hogy nehezebb, mint egy angol vagy akár német."

Ez baromság, amit azért állítanak, mert a csapból is az angol folyik és mindenki ért hozzá alapszinten. Az eszperantó teljesen a nulláról sokkal könnyebb.

Szerintem nem feltétlen a nyelvtanulókat kellene szapulni, hanem az állami nyelvoktatást. Lomb Kató írta:

heti pár órában, nagy csoportban legfeljebb ismerkedni lehet a nyelvvel, megtanulni nem. És ez így van. Egy 30, vagy akár 15 fős osztályban óhatatlanul ott lesz egy csomó olyan, akinek vagy nyelvérzéke vagy motiváltsága vagy kedve nincs hozzá, hogy megtanulja a nyelvet. A tanár pedig rendszerint a legrosszabbhoz igazodik. A nyelveket fiatalon kell elkezdeni és folyamatosan kell gyakorolni. Nem mindenkinek van erre lehetősége. Az eszperantó kezdő nyelvnek tökéletes.

2012. ápr. 1. 07:44
 18/36 anonim ***** válasza:

"Bocs. még annyit szeretnék kérdezni, hogy van valakinek valami tapasztalata arról, hogy hol mikor használta bárki e "nyelvet" ???"

Ja, én pl. leveleztem egy brazil csajjal eszperantóul. Azonkívül (bár ezt még nem használtam) létezik ugye a Pasporta Servo, ami egy olyan szolgálat, aminek segítségével kimehetsz külföldre és más tagoknál megszállhatsz - ingyen. A feltétel egyedül az, hogy eszperantóul beszélj velük. Hasonló a couchsurfinghez.

2012. ápr. 1. 08:00
 19/36 anonim ***** válasza:

17-es!

Nem olvastad el, amit belinkeltem. Ott épp arról van szó, hogy az eszperantó nem is olyan könnyű, mint ahogy beharangozzák. Én pedig nem az angolra gondoltam, hogy azt is el lehet sajátítani, lehet az spanyol, vagy német vagy akármi. Csak élő nyelv legyen. Mindenesetre nem lehet egy nyelvre azt mondani, hogy könnyű, még az eszperantóra sem. Kinek mi a könnyű. Lehet, hogy neked baromi könnyű volt, de amit linkeltem ott pár embernek meg kifejezetten nehéz, sőt. Én csak szeretnék rávilágítani arra, hogy bizonyos szintekig igenis meg lehet tanulni élő nyelveken, nyelvérzék nélkül. És itt megint nem az angolra célzok, mert igenis az angolban is vannak nehézségek, kezdve a kiejtéssel. De aki 1 nyelv után elkönyveli magát nyelvérzékkel nem rendelkezőnek és inkább az eszperantóhoz fordul, azt nem tudom megérteni. A nyelvtanulásnak egyébként sem kényszernek kellene lennie, hanem akaratlagosnak. Az régen rossz, ha valaki úgy akar nyelvet tanulni, hogy mert muszáj a munkámhoz, diplomámhoz stb.

2012. ápr. 1. 09:32
 20/36 anonim ***** válasza:

De elolvastam nagyjából, de azért nem érdekelt kimondottan, mert én is ismerem és tanultam az eszpet és nem érdekel más véleménye. Nekem van egy szubjektív igazságom, nem kell elolvasnom hozzá más válaszait, hogy véleményt alkossak róla.

Tény, hogy munkaóra szempontjából sokkal kevesebbe telik az elsajátítása, mint más, élő nyelveknek.

2012. ápr. 1. 11:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!