Miért számít az eszperantó könnyű nyelvnek?
Szerintem pont azért nehéz nyelv, mert mesterséges, ezért nem áll rá természetesen a beszédközpont, mint a természetes nyelvekre.
Adott először is egy nagyon furcsa kiejtés, hangzás, ami nem hasonlít semmire, csak egy ronda spanyol-szerűségre időnként germán és szláv eredetű szavakkal.
Egy különös írásmód, ami abszolút nem intuitív, akármennyire is követi a kiejtést.
Megpróbáltak egyszerű nyelvtant kitalálni hozzá, elég érdekes módszerrel pl. határozatlan névelő eltüntetése (nem értem mi értelme volt, főleg, hogy a határozott meg megmaradt), esetek behozása (ez aztán tényleg egyszerű dolog, angolban pl. nincsenek), ez a szavak végződéséből való mondatszerep-megállapítás meg a török nyelvre hajaz.
Adott tehát egy nyelvtani katyvasz, amiben semmire se lehet megérzéssel rátalálni, mert teljesen különálló nyelvek nyelvtani logikája van benne összekutyulva.
1-2 éve megpróbáltam eszperantóul tanulni, akkor szembesültem a fent említett dolgokkal.
Pár hónapja viszont elkezdtem románul tanulni, azt mondják rá, hogy elég nehéz nyelv, a legnehezebb újlatin nyelv meg ilyenek, nekem mégis sokkal könnyebb, mint az eszperantó, mert mivel természetes nyelv, teljesen intuitív.
Valakinek vannak még hasonló tapasztalatai?
"Miért számít az eszperantó könnyű nyelvnek?"
1) Nincsenek benne kivételek
2) Mivel erősen a szóképzésre hagyatkozik, ezért 1/4-1/3 annyi szótövet kell megtanulni ugyanakkora szókincshez, mint a többi nyelvben
3) Egyszerű és kevés szabály
4) Mivel nem természetes nyelv, ezért nincs benne olyan, hogy "ez elvileg helyes lenne, de ezt nem szokták így mondani", azaz rugalmas. Ugyanazt többféleképpen ki lehet fejezni, és ha nem úgy fejezed ki, ahogy "szokták", akkor az nem lesz "hibás".
"Szerintem pont azért nehéz nyelv, mert mesterséges, ezért nem áll rá természetesen a beszédközpont, mint a természetes nyelvekre."
Alaptalan spekuláció. Az eszp megtanulása kb. 1/3 annyi időbe kerül, mint egy természetes nyelvé.
"Egy különös írásmód, ami abszolút nem intuitív"
Közel tökéletes az írás, persze tökéletes írás nincs.
"Megpróbáltak egyszerű nyelvtant kitalálni hozzá, elég érdekes módszerrel..."
Bele lehet kötni, meg lehet reformálni, aztán a reformált változatba is bele lehet kötni stb.
Mivel nincsen abszolút nyelvtan vagy tökéletes nyelvtan.
Az eszp azért tudott létrejönni, mert Zamenhof nem volt nyelvész, így nem az érdekelte, hogy mibe lehet belekötni és mibe nem, hanem csinált egy egyszerű nyelvtanú mesterséges nyelvet, oszt jó napot.
"1-2 éve megpróbáltam eszperantóul tanulni, akkor szembesültem a fent említett dolgokkal"
100-200 óra alatt meg lehet tanulni középfokon. A probléma az, hogy mivel semmi értelme, ezért az a 100-200 óra kevésbé éri meg, mint mondjuk németül megtanulni, ami 5-10-szer annyi munkabefektetés.
"nekem mégis sokkal könnyebb, mint az eszperantó, mert mivel természetes nyelv, teljesen intuitív."
Nem azért megy könnyebben, hanem azért, mert motiváltabb vagy a megtanulására.
Az eszpet a legtöbb ember azért nem tudja megtanulni, mert nyelvvizsgapapírért tanulják és az nem jó motiváció. Nem azért, mert nehéz.
Ez nem egy kérdés, hanem egy jól megfontolt előítélet, s most azt akarná, hogy csatlakozzunk hozzá.
Idézem: "nehéz", "mesterséges", "nem áll rá" (?), "furcsa", "nem hasonlít", "ronda", "különös", "megpróbáltak", "katyvasz", "összekutyulva", de nem is folytatom. Mindez egy primitív prekoncepció.
Uram, ön az előítéletei és a saját nagyszerűsége téves tudatának fogja, aki nem csak "másként" gondolkodónak, hanem "még jobban" gondolkodónak tartja magát - pedig még a saját kérdése feltételénél is belegabalyodik a saját mondataiba és a saját gondolataiba.
(Lsd: értelmetlen gondolatait a határozatlan névelőről...)
Maga csak mentségeket keres a saját lustaságára - hát tegye. De ez miért érdekelne bárkit is. Főleg, ha az csak megalapozatlan vagdalkozás.
Majd ha talán ilyen egyszerűen megtanul románul, mint ahogy fent úttörő becsület szavára megfogadta.
Addig pedig... minden amit leírt... érdektelen. Sőt szánalmas. 125 év irodalma bizonyítja - hogy maga románul sem fog megtanulni.
A román sem egyértelműen természetes nyelv. A büdös életben nem volt az újlatin, csak miután latinosították.
Az előző válaszolókkal meg egyetértek, főleg azzal aki azt írta, hogy azért nehéz az eszperantó, mert nincs motiváció. Ez nagyon igaz. Ha az embert külsőleg kényszerítik nyelvtanulásra, az sosem fog olyan könnyen, olyan rugalmasan menni, mintha saját magától ül le megtanulni. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb emberben mégis csak benne van az a tüske, hogy hol használja majd ezt a nyelvet?
"Szerintem pont azért nehéz nyelv, mert mesterséges, ezért nem áll rá természetesen a beszédközpont, mint a természetes nyelvekre."
Minden nyelv valahol mesterséges.
Pl:
"Volék sirolm tudotlon.
Sirolmol sepedik,
Búol oszuk, epedek"
Szerintem nagyon nem hasonlít a ma használt magyar nyelvre. Vagy miért nem azt mondod, hogy késvel miért nem azt, hogy késsel? Mert mesterségesen így alakították a szabályokat. A bagoly miért "ly" a vaj pedig "j" mert így alakították ki mesterségesen a magyar emberek a szabályrendszert.
"Adott először is egy nagyon furcsa kiejtés, hangzás, ami nem hasonlít semmire"
A magyar sem sok nyelvre hasonlít. Akkor minek beszéled???
"Adott tehát egy nyelvtani katyvasz, amiben semmire se lehet megérzéssel rátalálni, mert teljesen különálló nyelvek nyelvtani logikája van benne összekutyulva."
Te tisztában vagy azzal, hogy a román miből van összekavarva? A 18.században a román nyelvben is volt nyelvújítás, ekkor lett újlatin nyelv :)
Egyébként szerintem nem az eszperantó logikájában van a hiba, hanem a te logikádban.
Nem védem különösebben az eszperantót, de miért kell fikázni?
"Nem védem különösebben az eszperantót, de miért kell fikázni?"
Sokak hobbyja a fikázás, azt hiszik, hogy ha fikáznak valamit, akkor azzal bizonyítják, hogy igényesek és okosabbak, mint azok, akik nem fikázzák ugyanazt, mert ugye ők "észreveszik azokat a hibákat", amiket más nem.
"Mikor fordul elő, hogy utcán kérdezz meg egy vad idegent, hogy mi merre van. 1/3-nyira megtanult román is többet ér"
Románián kívül pontosan annyit ér, mint az eszp. Ne essünk túlzásokba.
"Ti pedig szeretitek a kérdezőt fikázni, vagy bárkit, mint egy klasszikus magyar!"
Szerintem nem szóltuk le a kérdezőt, de igen nagy butaságokat írt. Amolyan általánosító lekakázása az eszperantónak, ami igazából minden nyelvre igaz lehetne.
Ez a természetes és mesterséges nyelv pedig hülyeség. Minden nyelv a beszélőinek a megállapodásán alapszik, tehát valahol mind mesterséges. Szerintem az úgynevezett újlatin nyelvek mind azon alapszanak, hogy a beszélői egy a latinnál egyszerűbb szabályrendszerben megállapodtak. Így lett Francia, Spanyol, Portugál, Olasz stb. nyelv. Ha ez a megállapodás a természetesség akkor az eszperantó is természetes, mert a beszélői megállapodtak egy szabályrendszerben. Az pedig, hogy több nyelv keveréke az eszperantó, semmit nem jelent melyik nyelv nem tartalmazz más nyelvből eredő szavakat, és melyik nyelv nyelvtana nem hasonlít egyikhez sem?
Kedves előző!
Szerintem abban igaza van, hogy nem annyira egyszerű egy nyelv sem, választékossághoz sok tízezer szó ismerete kell! (Ha kinyitunk egy kisebb szótárat, ami 30.000-es, akkor is látszik, hogy a legfontosabbak csak). Világnyelv(amit milliónyian beszélnek legalább) mindegyik hasonlít valamelyikre. Viszont kb.7500nyelv van, elszigeteltek közt vannal olyanok, akik létigét sem használnak(legrégebbiek) és alany-állítmány szabadon felcserélhető, mint a magyarban. De nem sorolható sehova. Hangutánzó szavakat régiek használnak többet, így azok is még azok is hasonlíanak. Minden természetes a mesterséges is. Műanyagot is ember hozta létre, a természet része valahol az ember is. Eszperantó abból indul ki, hogy sokan beszélnek valamilyen latin, germán, indoeurópai nyelvet..ennyi! Szerkezetileg, nyelvtanilag vannak könnyebb nyelvek(pl. indonéz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!