Miért könnyű az eszperantó?
- Logikus
- Kivételmentes
- Nincs személyragozás
- Az azonos szófajú szavak mindig ugyanarra a betűre végződnek
- Szókészlete az indoeurópai nyelvekre épít
Azért könnyű, mert direkt erre a célra készült (hogy könnyű legyen). Egyszerű szerkezetű, kivételmentes nyelvtana van, a szavakat pedig egymásból építi és képzi.
(Pl. sano = egészség, sana = egészséges, malsana = beteg, malsano = betegség, malsanulo = beteg ember (mármint páciens), malsanulejo = kórház, sanigi = gyógyítani, sanigxi = gyógyulni, malsanega = súlyos beteg, malsanigxi = megbetegedni)
Ezért pár száz szótőből több ezer szavas szókincset tud képezni, vagyis mondjuk 500 szó megtanulása után olyan kifejezőereje lesz a tanulónak, mintha angolul mondjuk megtanulna 2000 szót. A magyar is egy kicsit olyan, mint az esperanto, a magyar is képzi a szavakat, de nem könnyű, mert egyrészt a szóképzés gyakran nem szabályos, másrészt van egy csomó egyéb szabálytalanság is benne.
Én láttam már ilyet! Egyszer sétáltam az utcán és akkor. Fú, nagyon durva! A nyelvet láttad????
Remélem rossz helyre írtad!
"a szóképzés gyakran nem szabályos, másrészt van egy csomó egyéb szabálytalanság is benne" wááá xD
Amúgy, aki szerint nem jövedelmező megtanulni, mert senki sem beszéli, az gondoljon a plusz 28 pontra, amit a nyelvvizsga ad az egyetemre félvételipontokhoz. Nem azért tanulja senki, mert tanulni akarja, hanem mert egyszerűbb egy angolt lenyomni egy eszperantóval, mint egy franciával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!