Spanyol vagy orosz? Melyiket éri meg jobban tanulni?
spanyol könnyebb, szebb.
nagyon sok anyag van a neten is, ráadásul rengetegen beszélik és itthon is egyre népszerűbb.
Az oroszt kevesebben, és lehet hogy elhelyezkedésnél előnyt jelent.
"4: ez totálisan hülyeség. Csak éppen az USA déli határától délre (sőt a déli területein is) beszélik,"
Na és? A magyar-szlovén határon meg a szlovént beszélik. Hogy jön ez ide? Minden országhatáron beszélik a határon túli nyelvet. Miért pont Mexikót hoztad fel? Miért érdekes az, hogy az USA határán van? Ettől még nem tanul minden amerikai spanyolt és nincs is igazán szükségük rá. A bevándorlóknak inkább érdekük megtanulni az ő nyelvüket.
"itt Európában pedig egyre többen még második nyelvként is."
Akárcsak az oroszt. A spanyolt leginkább azért, mert divatnyelv.
" Én is beszélek spanyolul, nagyon sokat jelent és az angol-spanyol párosítással eddig mindig mindenhol szót értettem az emberekkel."
Gondolom a spanyol nyelvű országokban spanyolul, az angolt beszélő emberekkel meg angolul. Ez az oroszra is igaz így.
"Persze az orosznak annyi most a "vonzereje", hogy mivel kevesebben beszélik, igény az lehet arra aki beszéli."
Plusz, nagyobb gazdasági hatalom, mint Spo. vagy a dél-amerikai országok.
"Ja, és a drogháborúkról is amit írtál marhaság, EGYES országokban igen, de pl. Chilére egyáltalán nem igaz. Ja, és Angliában is sokan választják második nyelvben, barátnőm gyerekei azt tanulják a suliban."
Angliában azért választják, mert valami idegen nyelvet KELL tanulniuk, ugyanis a felméréseikből kiderül, hogy nem beszélnek az európai színvonalnak megfelelően idegen nyelveket. Innentől kezdve tökmindegy, mit választanak, mert csak muszájból tanulják. De most az miért érv, hogy a barátnőd gyerekei meg mit tanulnak Angliában? Ha én azt mondom, hogy van ismerősöm, aki meg törökül tanul, akkor azzal alátámasztok itt bármit is? Persze, van aki spanyolt tanul, van, aki oroszt, van aki itt, van aki Angliában. Lehet, hogy tízszer annyian tanulnak oroszt Angliában, mint spanyolt. Én speciel tavaly nyáron Londonban szinte mindenhol orosz szót hallottam az angol mellett, rengetegen vannak.
"Tanultam mindkettőt. A spanyol jobb!"
Jó érv...
Én meg azt mondom, az orosz jobb. Na, melyikünknek van igaza?
"Na és? A magyar-szlovén határon meg a szlovént beszélik."
Picinykét talán kevésbé népes és jelentős a szlovén határ.
"Miért pont Mexikót hoztad fel? Miért érdekes az, hogy az USA határán van?"
Mert mennek át az USÁba, és a déli területeken egyre elterjedtebb.
"A bevándorlóknak inkább érdekük megtanulni az ő nyelvüket."
Nem, ezek zárt közösségek és eléggé nagyszámúak ahhoz, hogy meglegyenek az angol nélkül. Amikor átmennek a határon, akkor nem atomfizikusi állásra jelentkeznek. Juanitának aki takarít, bőven elég annyit tudni angolul, hogy "én takarít kád", majd ha hazamegy a 8 nagybácsijához, a 16 unokaöccséhez, akkor spanyolul karattyolnak. Nem befogadóak és nem is igyekeznek angolul tanulni. És bizony az USA déli területein sokan használják.
"A spanyolt leginkább azért, mert divatnyelv."
Tök mindegy, hogy divatból kezdik-e el tanulni. Ha bárhová megyek a világban, nagyobb eséllyel találok olyan embert, aki beszél spanyolul mint oroszul (nem Moszkvára és a spanyol nyelvterületre gondoltam, hanem azokra, ahol más a hivatalos nyelv.) Itt is egyre több kollégámról derül ki, hogy beszél valamilyen szinten spanyolul. Ha ők, mint magyarok akik tudnak angolul és spanyolul találkoznak egy göröggel, aki mondjuk franciául és spanyolul tanult, akkor már meg is van a közös nyelv. Angol és spanyol esetében az esély is nagyobb, hogy használatod.
Amúgy meg bárhová megyünk az országban és meghallják, hogy mi a családdal spanyolul karattyolunk, mindig van valaki, aki odajön hogy honnan valók vagyunk, és hogy ő is tud egy picit. Megállítottak már Debrecenben, a rakparton a tüzijátékra várva, balatoni strandon..
"Gondolom a spanyol nyelvű országokban spanyolul, az angolt beszélő emberekkel meg angolul. Ez az oroszra is igaz így."
Egyrészt - és amúgy spanyolul beszélő országból több van mint oroszul.
Másrészt pedig második nyelvként is többen választják.
"Plusz, nagyobb gazdasági hatalom, mint Spo. vagy a dél-amerikai országok."
Kína is az, mégis kevesen tanulják a kínait.
"Angliában azért választják, mert valami idegen nyelvet KELL tanulniuk,"
és az nem az orosz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!