Hol található ebben a szövegben helyesirási hiba?
Akkor figyelj!
Szeretném megosztani Önökkel/Veletek mindazt a tananyagot, amely segitségével a lelki életem fejlődött. Remélem, hogy munkámmal sokat segítek és láthatóan elősegítem és megkönnyítem a földi zarándoklatot.
igéknél, t előtt mindig hosszú az í.
amely, ahogy, ami, ahol... stb. előtt mindig vessző van.
önökkel/veletek, <- vessző nem feltétlenül kell
mindazt a tananyagot <- ide kéne vessző
fejlődött.Remélet,hogy <- pont után szóköz, remélet???
segít -> hosszú í [ több helyen]
megkönnyitem -> hosszú í
Veletek után nem kell vessző
tananyagot után viszont igen
segítségével hosszú í
mondat végi pont után kell egy helyköz
remélem (gondolom, ez csak elgépelés)
vessző után szintén helyköz kell
segítek
elősegítem
megkönnyítem
Ha az "elősegítem", a "segítek" és a "megkönnyítem" hosszú "í"-vel van írva, akkor sehol. Pont és vessző után szünetet hagyunk. Ja és az "Önökkel" nagy betű. Plusz "Remélem", nem "Remélet"...Csak találtam benne párat azért:D Néhány helyen a szórenden is változtatnék egyébként.
Így írnám én (attól eltekintve hogy nem biztos szerintem hogy értelmes): Szeretném megosztani Önökkel mindazt a tananyagot amely lelki életem fejlődését elősegítette. Remélem hogy munkám nem hiábavaló és nagyban elősegíti, és megkönnyíti a földi zarándoklatot.
Én pedig így írnám:
Szeretném megosztani önökkel/veletek mindazt a tananyagot, amely segítségével a lelki életem fejlődött. Remélem, hogy munkámmal sokat segítek, és láthatóan elősegítem és megkönnyítem a földi zarándoklatot.
Önökkel/veletek, megoszlanak a vélemények, hogy kis- vagy nagybetűs. Mind a kettőt használják.
Az amely elé vesszőt kell tenni, mert ez két tagmondat, mindkettő tagmondatnak van állítmánya és alanya.
Mit állítok? remélem
... sokat segítek, szintén két tagmondat, külön állítmány.
A második és előtt nincs vessző, mert felsorolás.
Az én véleményem szerint talán így lenne a helyes.
Ellenérveket elfogadok, sőt kérek. Üdv. Ági
Lehet, hogy igazad van, és az egyik "és-re" nincs szükség.
Így is jól hangzik:
Remélem, hogy munkámmal sokat segítek, láthatóan elősegítem és megkönnyítem a földi zarándoklatot.
Ehhez mit szólsz? Üdv. Ági
És igy?
Remélem, hogy munkámmal sokat segítek és láthatóan elősegítem, megkönnyítem a földi zarándoklatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!