A munkatársam fia kapott egy matek feladatot. Szerintem helyesírási hiba is van benne, ezért nehezebb értelmezni. Légyszi magyarázzátok el, hogy mire gondolt, aki ezt a feladatot szerkesztette. Tippünk van, de a Ti véleményetek érdekel. Szóval?
Hány olyan 3 jegyű pozitív egész szám van, amelynek a 100-as és a 10-es helyi értéken álló szám jegye is azt mutatja meg, hogy az utána álló szám jegy hányszor szerepel mögötte?
A)0 B)1 C)9 D)10 E)11
Szerintem 9.
111, 222, 333 ...és így tovább!
jaj bocsi, végig sem olvastam.. :|
akkor viszont ööh.. ha az utána lévő szám..222 akkor csak szerintem.. illetve nem.. akkor 0 lesz, ha a 10-es értékeknek is ezt kell mutatniuk. Hiszen, nem lehet nagyobb a 100-as érték, tehát az első szám 2nél, mert nem szerepelhet egy 3 jegyű számban többször utána. tehát az eleje 2, ha létezik ilyen szám. 211 az jónak tűnik, így akkor 1 a jó. Bocsi, előző voltam.
Egy Haskell programmal kiírattam őket favágó módon:
110, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 211
Persze az értelmezésben tévedhetek. Ezért leírom, hogy értelmeztem a feladat szövegét. A szöveget én úgy értettem, hogy:
- a tízes helyen mindenképp 1-es jegy áll, hiszen utána csak egy számjegy állhat ( a nullás helyiértékű), márpedig egy egy hosszúságú számjegylistában önmaga nyilvánvalóan épp egyszer fordul elő
- a százas számjegy pedig akkor 2, ha az egyes és tízes helyiértéken két AZONOS számjegy áll, egyébként meg 1.
Ha valakit érdekel az ellenőrző Haskell program:
module Num3 where
import Data.List (genericLength)
type Nat = Integer
those :: [Nat]
those = do
x2 <- msd
x1 <- digits
x0 <- digits
if ok x2 [x1, x0] && ok x1 [x0]
then return (100*x2 + 10*x1 + x0)
else []
ok :: Nat -> [Nat] -> Bool
ok occ behind@(next : behind') = occ == count next behind
count :: Eq a => a -> [a] -> Nat
count ptn = genericLength . filter (== ptn)
digits :: [Nat]
digits = [0 .. 9]
msd :: [Nat]
msd = [1 .. 9]
Megvan a megoldás logikája is (mármint ahogy emberi ésszel fel lehet írni, számítógép nélkül):
Szóval elképzelem magam előtt a három üres kitöltetlen ,,kockát'' (szóval kis négyzetet), amibe majd a számjegyeket beírjuk. Már most előrebocsátom, hogy a kitöltés logikája az lesz, hogy:
először a középsőt (tízes helyiértéket) töltjük, utána a hátsót (egyes helyiértéket), és onnan terjedünk tovább legutoljára az elsőre (a százas helyiértékre).
Szóval:
A középső kockába kapásból, gondolkodás nélkül beleírjuk az 1-es jegyet. Más lehetőség nincs. Hogy miért nincs, azt föntebb írtam: ,,a tízes helyen mindenképp 1-es jegy áll, hiszen utána csak egy számjegy állhat ( a nullás helyiértékű), márpedig egy egy hosszúságú számjegylistában önmaga nyilvánvalóan épp egyszer fordul elő ''. Szóval a középső 1-es számjegy ,,be van lgetve'', ,,hardwired''.
Most terjedünk át a leghátsó ,,kockához''. Itt nincs megkötés, szóval egymás alatt apró írással felsoroljuk az összes lehetséges jegyet, 0-tól 9-ig. Ez összesen tíz lehetőséget jelent. Ebből kell kiszűrnünk még később, ami esetleg valamiért még ellentmondásnak bizonyulna, és a maradék lesz a megoldás.
És csak most a végén kerül sorra az első ,,kocka'' kitöltése. Ugye itt az a lényeg, hogy ha a két hátsó kockában egyforma jegy áll, akkor az első kockába 2-es jegyet írunk, különben meg 1-est. Egyébként egyik sem bizonyult ellentmondásosnak, szóval marad a 10 lehetőség, csak persze közülük az egyik egy kezdő 2-es jeggyel lett ellátva, az összes többi meg kezdő 1-es jeggyel.
No és most ha ránézünk a papírlapunkra, épp azokat a lehetőségeket kapjuk, amit az előbb a tesztelő Haskell program is kidobált nekünk a képernyőre:
211
110
112
113
114
115
116
117
118
119
csak a sorrend lett más, meg az elrendezés alakzata, de maga a lista ugyanazokból a megoldásokból áll.
Bocsánat, a papíros megoldás során előálló ,,sorrendet'' elrontottam, de egyébként a lista stimmel, ugyanazokból a megoldáslistából áll:
110
211
112
113
114
115
116
117
118
119
Látszik, hogy középre gondolkodás nélkül írogattuk az 1-est, és az is látszik, hogy leghátra szintén gondolkodás nélkül írtuk fel a tízes számrendszer összes lehetséges jegyét 0-tól 9-ig. Aztán meg az első számjegyet mindhol a két hátsó azonosságvizsgálata szerint írtuk be, mintha rendre csak valami billenőkapcsolókat kellett volna beállogatnunk egy kapcsolótáblán.
Legalábbis én így értelmeztem a feladat szövegét és szellemét.
Én eddig kitartottam a 111, 222, 333... stb verziómnál, de mostmár jól elbizonytalanítottalanítottátok! Szóval elárulom, hogy ez egy általános iskolai 3. osztályos verseny feladat.
Jöhetne egy matektanár erre...
Hány olyan 3 jegyű pozitív egész szám van, amelynek a 100-as és a 10-es helyi értéken álló szám jegye is azt mutatja meg, hogy az utána álló szám jegy hányszor szerepel mögötte?
Nézzük egyenként a felkínált számokat:
110:
A százas helyiértékén 1-es áll (szóval az első jegy az 1). Ennek a szöveg szerint azt kéne megmutatnia, hogy az utána álló számjegy (ami ugye itt szintén 1-es) hányszor fordul elő az első számjegy mögött (vagyis az "1 és 0" számjegysorozatban, hiszen az első jegyet 1 és 0 követi). Hát ebben az "1, 0" számjegysorozatban összesen EGYETLENEGY db 1-es áll. A feladat szerint az első jegynek épp ezt kellene tükröznie, ezt az előfordulási sokaságot. Jól tükrözi-e az (első) számjegy 1-es értéke azt a tényt, hogy a ,,maradék'' "1, 0" számjegysorozatban a második számjegy értéke, az 1-es ,,EGYETLENEGYSZER fordul elő''? Igen.
A tízes helyiértéken 1-es áll (szóval a második jegy az 1). Ennek a szöveg szerint azt kéne megmutatnia, hogy az utána álló (vagyis a harmadik) számjegy (ami ugye itt a 0) hányszor fordul elő a második számjegy mögött (vagyis az "0" számjegysorozatban, hiszen a második számjegy mögött álló számjegyek ,,sorozata'' már csak egyetlen számból áll, a harmadik jegyből). Hát ebben a rövid "0" ,,sorozatban'' összesen EGYETLENEGY db 0 áll. A feladat szerint az második jegynek épp ezt a tényt kellene tükröznie, ezt az előfordulási sokaságot. Jól tükrözi-e a második számjegy 1-es értéke azt a tényt, hogy a ,,maradék'' "0" számjegysorozatban a harmadik számjegy értéke, az 0 ,,EGYETLENEGYSZER fordul elő''? Igen.
211:
a százas helyiértékén 2-es áll (szóval az első jegy az 2). Ennek a szöveg szerint azt kéne megmutatnia, hogy az utána álló számjegy (ami ugye itt 1-es) hányszor fordul elő az első számjegy mögött (vagyis az "1, 1" számjegysorozatban, hiszen az első jegyet 1 és 1 követi). Hát ebben az "1, 1" számjegysorozatban összesen KÉT db 1-es áll. A feladat szerint az első jegynek épp ezt kellene tükröznie, ezt az előfordulási sokaságot. Jól tükrözi az (első) 2-es számjegy azt a tényt, hogy a ,,maradék'' "1, 1" számjegysorozatban a (második számjegy értéke1 az 1-es) ,,KÉTSZER fordul elő''? Igen.
Ez alapján ellenőrizve a program és a ,,kockatöltögetős'' megoldás által adott tíz számot, mindegyik jónak bizonyul. A kérdés az, hogy van-e más. Az alapján, ahogy papíron a kis ,,számjegykockákat'' töltögetni lehet, úgy tűnik, nem lehetséges más megoldás (először a középső kockát töltjük ki, mert az csakis 1-es lehet, semmi más, és ennek felismerése után haladunk az utolsó, majd az első kocka kitöltögetése felé).
3. osztályos? Te, ez hülyeség úgy ahogy van :D
211
szerintem.. :\
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!