A németben hogyan kell egy mondatot öszerakni, sorrendileg? Ugyanugy alany állítmány tárgy?
Ich esse ein Sandwich. - Eszek egy szenyát. --> Egyenes szórend
1. Warum isst du Sandwich? - Miért eszel szenyát? / Gestern habe ich ein Sandwich gegessen. - Tegnap ettem egy szenyát. / Ich esse nicht Sandwich, deshalb bin ich nicht fett. - Nem eszem szenyát, ezért nem vagyok kövér. --> Fordított szórend (1. kérdőszavak után; 2. ha kiemelsz egy szót: itt a gestern 'tegnap' szót emeltem ki; 3. néhány elöljárószó után)
Ich mag am Abend spazieren (VAGY: Am Aben mag ich spazieren... --> fordított), weil die Luft sehr frisch ist. --> KATI szórend (egyes elöljárószók után a szórend: Kötőszó, Alany, Többi mondatrész, Ige!!)
Valamennyire érted? Ha nem, akkor szólj nyugodtan.. Skype-on, levélben, vagy valahogy meg próbálom elmagyarázni. Egyébként ilyen németes oldalakat nem nagyon ismerek, viszont a Wikipédia is jó lehet kezdőlöketnek. :)
TEhát háromféle mondat szerkezet van.:
1. Egyenes szórend
2. Fordított szórend
3. Kati szórend
igaz?
/ Ich esse nicht Sandwich, deshalb bin ich nicht fett. - Nem eszem szenyát, ezért nem vagyok kövér.
-------------
Ich esse kein(en).......nicht dick.
kövér=dick
fettiges Leib=kövér test(ü)
Legjobb a középsulis nyelvtankönyv
Abban minden benne van
"Ich esse einen Sandwich" (nem "ein")
Végülis tárgy esetben van
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!