Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Túlvállaltam magam, hogy...

Túlvállaltam magam, hogy osszam be az időm?

Figyelt kérdés

Nem csinálom magamnak feleslegesen a programokat, muszáj ennyit vállalnom. Három faktra járok, magyar, angol, töri. Faktonként heti 3-400 oldalakat kell megtanulni, 3-4könyvet kidolgozni, reflektálásokat, elemzéseket írni, érettségi feladatsorokat megoldani. Ezen kívül kötelező indulnom magyarfaktosként az OKTV-n. Külön angol tanárhoz is járok, nyelvvizsga és érettségi miatt, plusz infótanár szintén érettségi miatt. És akkor még ott van a többi kötelező érettségitárgy is. Nagyjából így néz ki:

-november OKTV

-december nyelvvizsga

-április osztályozóvizsga

-május, június: infó és angol érettségi

Mit javasoltok, melyik időszakban mit tanuljak, mit hanyagoljak, hogy osszam be az időt, mivel mikor kezdjek el foglalkozni? Tudom, hogy egyetem így meg úgy, ne sírjon a szám, de 16 éves vagyok, hirtelen csöppentem bele a kemény munkába a 10.es aranyéletből, amikor semmit nem kellet tanulni, mégis négyes feletti átlagot kaptam. Már most idegbeteg vagyok, délutántól éjjelekig tanulok, nyomom magamba a kávét, és teljesen kilátástalan az egész, nem tudom, mikor mivel foglalkozzam, mivel érdemes, hogyan, hogy csináljak több időt, stb. A számomra felesleges, nem kötelező érettségi tantárgyakat így is elhanyagoltam egy kicsit - nem fogok megbukni - de nem elég. Nem tudom már tényleg, hogy merre hány méter.

Elnézést valakitől, ha számára idegesítő, nevetséges vagy felesleges a kérdésem, de kétségbe vagyok esve, nem tudom, mihez kezdjek, főleg, hogy a pontok is számítanak.

Köszönöm előre is a tippeket, tapasztalatokat!

16L

2011. szept. 9. 23:35
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
A faktokra minek ennyit készülni? Elvileg az érettségire készítenek, amik nem most lesznek, hanem 2 év múlva. Az egész középsulis anyag magyarból meg töriből kb 300-400oldal, szóval minek kell ezt hetente, kicsit fura. De amúgy, szerintem előszöris infót tanárt mond le, ha megvan a nyelvvizsga, ráérsz utána infóra menni, 3hónap simán elég, hogy felkészülj rá, ha heti kétszer mész. Angol tanár heti egyszer meg az angol fakt már biztos szinten tartja azt a tudást, hogy jól osztályozózz meg érettségizz. Az OKTV-t tojd le, érettségihez sincs valami sok köze, magyarból meg főleg időpocsékolás (én is jó suliba jártam, voltak nálunk nagyon nagy eszek meg tehetségek magyarból, egyik se jutott át az első rostán se, ebből indulok ki). Szóval, ha "kötelező" menj el, de ne törd magad halálra feleslegesen. Amúgy miért jársz 3 faktra, 3ból akarsz emeltezni?
2011. szept. 10. 12:46
 22/26 anonim ***** válasza:
100%
12:46os vagyok még mindig. A beszólogatósoknak üzenem, hogy attól még valaki egyetemista, még nem kellene rögtön elfelejteni, hogy milyen volt gimiben. Aki kicsit is lelkiismeretes és nem azt hangoztatja ultra menőn, h egy betűt sem tanult soha semmire, mégis mindenből 90% felett érettségizett, az érezte már gimiben, hogy 2témazáró egy nap meg felelés, és úristen mi lesz. Ez így normális:)
2011. szept. 10. 12:49
 23/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Én is úgy gondoltam, hogy infózni az utolsó 3-4 hónapban kezdek. De akkor ezek szerint OKTV-re sem kell annyit tanulnom. Heti 8 angol órám van, 3 alap, 3 fakt, 2 különtanár, ez elég? Amúgy azért járok 3ra, mert még nem tudom pontosan, hogy melyikből akarok emeltezni, és csak félévkor lehet majd leadni. Remélem, addigra sikerül eldöntenem. Köszi a választ! :)
2011. szept. 10. 13:00
 24/26 anonim ***** válasza:

Nem értem a pánik hangulat okát, te írtad le milyen sorrendben mi lesz szóval van időd beosztani. 1.OKTV aztán nyelvvizsga utána info (a nyelvvizsga szintnél könnyebb az érettségi, szóval ha a nyelvvizsga megy akkor az info is menni fog). Töri és magyar fakt gondolom egy héten egyszer van szóval ha azt a 3-400 oldalt beosztos egy hétre rögtön nem is lesz olyan sok és még időd is marad mellette élni. Azt azért hozzátenném, hogy középiskolában óráról-órára tanulni nem olyan nagy meló.

Ha ezzel úgy érzed túlvállaltad magad egy kicsit bontsd szét a dolgokat pl nyelvvizsga februárban.

Még elég sok időd van a továbbtanulásig ha így haladsz egy csomó időt elvesztegetsz majd.

2011. szept. 10. 19:18
 25/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm :) De nem, heti 3x van faktom minden tantárgyból, magyarból is, töriből is én angolból is.
2011. szept. 10. 22:52
 26/26 anonim ***** válasza:
Na, szal már meg is van hol folysz szét. olyanra tanulsz amire nem kell. Ha csak fél év múlva kezdenél hozzá, és csak ahhoz a tárgyhoz amiből emeletest akarsz írni, akkor már most felszabadulnál egy csomó teher alól, és ha majd döntöttél akkor azzal az eggyel foglalkozol csak, és addigra a többivel, meg úgy általában összerázódsz. Ez a titka annak, hogy simán tudd venni a vizsgaszezont is, de amíg a tanárok dirigálnak, hogy mikor miből kell írni, máshogy érzed a sötét árnyakat, hisz kívülről támadnak.
2011. szept. 11. 11:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!