Hogyan ragozzuk az igéket az ukrán nyelvben?
Az ukrán - a többi szláv nyelvhez hasonlóan - ragozó, hajlító nyelv. A főnevek hím, nő és semlegesneműek lehetnek (általában a végződéstől függően). A főneveknél négy deklináció van. Az ukrán - az oroszhoz hasonlóan - megkülönbözteti az élő és élettelen főneveket egymástól. A mellékneveket nemben, számban és esetben egyeztetni kell a főnévvel. Az igéknél alapvető fontosságú a folyamatos és befejezett igealak megfelelő használata (ez a szláv nyelvek azon része, amit a legnehezebben tudnak alkalmazni a nem szláv anyanyelvűek). A főigéket számban és esetben egyeztetni kell a mondat alanyával.
A szórend viszonylag szabad, de általában Alany-Állitmány-Tárgy.
Ez egy kiváló website ha van egy minimális angolod, itt láthatod a gyakorlatban is az igék ragozását, a mellék- és főnevekét is, van audio is meg minden amir akarsz.
mi az ami pontosan gond?
úgy értem hogy az orosz alajpán ragozunk az ukránba
tehát mi nem világos?
értelek
elsőre tűnik csak logikátlannak, egyébként 80%-ban orosz alapon megy, bár nyilván maguk az igék mások illetve a ragok is másképp jelentkeznek, de az elv azonos, hiszen az ukrán egy orosz tájnyelv a legújabb kutatások szerint
oroszul és ukránul is elég jól beszélek és ezért nem értettem mi a gond
ha csak kicsit beszélsz oroszul akkor nem érthető a kérdésed, mert nem megy a nyelv zsigerből
teljesen el vagyok varázsolva, kevés olyan embert ismerek aki nem beszél folyékonyan oroszul és úgy kezdett bele az ukránba
de most már értem, mi a gond
akkor neked teljesen az alapokra van szükséged
akkor egyenlőre hagyd az angol oldal és a lenti linkről töltsd le a doksikat, itt az alapoktól magyar nyelven megtalálhatsz mindent /négy könyv, három az a alapoktól/
bocs még egyszer teljesen abban a hitben voltam, hogy magas szinten beszélsz oroszul
én akkor vágtam neki az ukránnak és megmondom őszintén szinte nem is tanultam nyelvtant annyira logikusan következett számomra az oroszból
oké, ha van még kérdésed szólj:o)
szívesen:o)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!