"I don't think I can/could stb. " vagy "I think I can't/couldn't stb. " a helyes?
I don't think I am... / I think I am not...
I don't think I could... / I think I couldn't
stb.
Tényleg helytelen a jobb oldali használat? Nekem azt mondta az angoltanárom. De szerintem ugyanazt jelenti mind a kettő, max. a bal oldalit gyakrabban használják, de a másikra akkor sem mondhatjuk, hogy 'grammatically incorrect'. Vagy tévedek?
Nem, szerintem tévedtek. Mind a kettő jó, de más lesz a jelentéstartalma.
I don't think I love my boyfriend anymore. = Nem hiszem, hogy még mindig szeretném a fiúmat. (Lehetséges, de kétségesnek tartom.)
I think I don't love my boyfriend anymore. = Azt hiszem, már nem szeretem a fiúmat. (Biztos vagyok benne - arra a meggyőződésre jutottam - hogy többé már nem szeretem a fiúmat.)
Tetszik érezni a különbséget?
I don't think I can do it. = Nem hiszem, hogy képes lennék rá. (Talán rá tudsz venni, de vonakodni fogok.)
I think I can't do it. = Szerintem nem vagyok képes rá. (Ez a határozott véleményem, és erősen vitatkoznod kell velem ha meg akarsz győzni az ellenkezőjéről.)
Szerintem sem helytelenek.
Ugyanez igaz, ha ezt mondjuk:
I don't think you should do this. (Nem hiszem, hogy helyes ezt tenned./ Nem hiszem, hogy ezt kéne csinálnod.)
I think you shouldn't do this. (Azt hiszem, nem kéne ezt csinálnod. / Szerintem nem kéne ezt csinálnod.)
Ez utóbbi szerintem jóval erősebb, és jóval nagyobb egyet nem értést fejez ki.
Újabb példa, amiben nem ugyanazt jelenti:
I'm not sure it is the best way to solve this problem. = Nem hinném/Nem vagyok biztos benne, hogy ez a legjobb módja a probléma megoldásának.
I'm sure it's not the best way to solve the problem. = (Biztos vagyok benne, hogy) Nem ez a legjobb megoldás a problémára.
Érzitek a különbséget?
Igaz, a kérdésben még úgy írtam, hogy ugyanazt jelentik, de közben rájöttem, hogy mégsem :)
Mindegyik jó, csak mást jelent.
I don't think I am... - nem hiszem, hogy .... vagyok/ fogok*....
I think I am not - azt hiszem, nem vagyok/fogok*
(*Ha az I am az going to, vagy valami ing-es ige előtt áll.)
A többinél ugyanígy.
Helyes mindkettő.
Használni a bal oldalit használják, és ennek oka van:
Sokkal diplomatikusabb, angolszász nyelvterületen pedig nem szeretnek konfrontálódni.
Gondolj bele:
Azt hiszem, ez rossz ötlet (a beszélő szerint az ötlettel van a baj)
Nem hiszem, hogy ez jó ötlet. (a beszélő nem ért egyet, de ettől még az ötlettel nincs baj, vagy legalábbis nem konkrétan ezt állítja a beszélő)
Melyik Headway volt az? Alapfokon, középfokon nyilván a taktilisebb formulát tanítják...
Alapfokon azt is megtanulod, hogy always után sosincs folyamatos. Aztán valamikor a középfokú-felsőfokú tanulmányaid során meg megtanulod, hogy dehogynem, és nem is ok nélkül...
Mint mondtam, mindkettő helyes, azonban az I don't think-et használják, ez amolyan face-saving (bocsi, ez sem egy középfokú kifejezés, utána lehet nézni pragmatikában...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!