Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » "I don't think I can/could...

"I don't think I can/could stb. " vagy "I think I can't/couldn't stb. " a helyes?

Figyelt kérdés

I don't think I am... / I think I am not...

I don't think I could... / I think I couldn't

stb.

Tényleg helytelen a jobb oldali használat? Nekem azt mondta az angoltanárom. De szerintem ugyanazt jelenti mind a kettő, max. a bal oldalit gyakrabban használják, de a másikra akkor sem mondhatjuk, hogy 'grammatically incorrect'. Vagy tévedek?

2011. aug. 12. 16:19
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Illetve konkrétan a példa, amire azt mondta az "I don't think you should" "I think you shouldn't" helyett.
2011. aug. 12. 16:21
 2/12 anonim ***** válasza:
tényleg csak a bal oldali a helyes.
2011. aug. 12. 16:30
 3/12 anonim ***** válasza:
53%
Bizony, tényleg helytelenek a jobb oldalak. Az ilyen szerkezetekben mindig a think-et tagadjuk. Én úgy sozktam meg, hogy azt hiszem, nem... helyett nem hiszem, hogy-ként fordítottam magamban, de ez a kettősség csak nálunk működik.
2011. aug. 12. 17:47
 4/12 Vree ***** válasza:

Nem, szerintem tévedtek. Mind a kettő jó, de más lesz a jelentéstartalma.

I don't think I love my boyfriend anymore. = Nem hiszem, hogy még mindig szeretném a fiúmat. (Lehetséges, de kétségesnek tartom.)

I think I don't love my boyfriend anymore. = Azt hiszem, már nem szeretem a fiúmat. (Biztos vagyok benne - arra a meggyőződésre jutottam - hogy többé már nem szeretem a fiúmat.)

Tetszik érezni a különbséget?

I don't think I can do it. = Nem hiszem, hogy képes lennék rá. (Talán rá tudsz venni, de vonakodni fogok.)

I think I can't do it. = Szerintem nem vagyok képes rá. (Ez a határozott véleményem, és erősen vitatkoznod kell velem ha meg akarsz győzni az ellenkezőjéről.)

2011. aug. 12. 19:56
 5/12 A kérdező kommentje:

Szerintem sem helytelenek.

Ugyanez igaz, ha ezt mondjuk:

I don't think you should do this. (Nem hiszem, hogy helyes ezt tenned./ Nem hiszem, hogy ezt kéne csinálnod.)

I think you shouldn't do this. (Azt hiszem, nem kéne ezt csinálnod. / Szerintem nem kéne ezt csinálnod.)

Ez utóbbi szerintem jóval erősebb, és jóval nagyobb egyet nem értést fejez ki.

Újabb példa, amiben nem ugyanazt jelenti:

I'm not sure it is the best way to solve this problem. = Nem hinném/Nem vagyok biztos benne, hogy ez a legjobb módja a probléma megoldásának.

I'm sure it's not the best way to solve the problem. = (Biztos vagyok benne, hogy) Nem ez a legjobb megoldás a problémára.

Érzitek a különbséget?

Igaz, a kérdésben még úgy írtam, hogy ugyanazt jelentik, de közben rájöttem, hogy mégsem :)

2011. aug. 12. 20:08
 6/12 anonim ***** válasza:

Mindegyik jó, csak mást jelent.

I don't think I am... - nem hiszem, hogy .... vagyok/ fogok*....

I think I am not - azt hiszem, nem vagyok/fogok*

(*Ha az I am az going to, vagy valami ing-es ige előtt áll.)

A többinél ugyanígy.

2011. aug. 12. 21:48
 7/12 anonim ***** válasza:

Helyes mindkettő.

Használni a bal oldalit használják, és ennek oka van:

Sokkal diplomatikusabb, angolszász nyelvterületen pedig nem szeretnek konfrontálódni.

Gondolj bele:

Azt hiszem, ez rossz ötlet (a beszélő szerint az ötlettel van a baj)

Nem hiszem, hogy ez jó ötlet. (a beszélő nem ért egyet, de ettől még az ötlettel nincs baj, vagy legalábbis nem konkrétan ezt állítja a beszélő)

2011. aug. 13. 00:18
 8/12 anonim ***** válasza:
nem tudom, nekem 5 tanárom is volt, mind azt mondta, hogy helytelen a jobb oldali megoldás.
2011. aug. 13. 03:09
 9/12 anonim ***** válasza:
A Headway szerint (pont tegnap vettük) az "I don't think" az elfogadható. Én nem kérdőjelezek meg egy Oxford terméket. :D
2011. aug. 13. 07:21
 10/12 anonim ***** válasza:

Melyik Headway volt az? Alapfokon, középfokon nyilván a taktilisebb formulát tanítják...

Alapfokon azt is megtanulod, hogy always után sosincs folyamatos. Aztán valamikor a középfokú-felsőfokú tanulmányaid során meg megtanulod, hogy dehogynem, és nem is ok nélkül...

Mint mondtam, mindkettő helyes, azonban az I don't think-et használják, ez amolyan face-saving (bocsi, ez sem egy középfokú kifejezés, utána lehet nézni pragmatikában...)

2011. aug. 13. 08:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!