Ez az angol mondat nyelvtanilag helyes? Könyvben láttam, de a kettős tagadás elég fura, van ilyen?
Az angolban VAN kettős tagadás. Nem szabályos nyelvtanilag, de ha érzelmi többletet akarunk belevinni a modandóba, akkor bizonyos szituációkban elfogadható.
The fast and the furious -ben hangzik el, Toretto bemos egyet a versenyen srácnak, aki gyilkossággal vádolja, és ezt ordítja: "I ain't killed no one!" ami, ha vissza szeretnénk adni az érzelmi tartalmat, ennyit jelent: "Qrwára nem nyírtam ki senkit!"
Hogy egy oroszlános mondatban mi a szerepe a kettős tagadásnak, nem tudom, a szövegkörnyezet talán indokolhatná, de szerintem inkább hibás.
"Hogy egy oroszlános mondatban mi a szerepe a kettős tagadásnak, ..., de szerintem inkább hibás."
:))) miért, aki így beszél, az nem használja az oroszlán szót? mókás vagy.
Az ain't no nem érzelmi töltetet fejez ki, egyszerűen egy bizonyos stílusú tagadás.
19:10 vagyok
bizonyos dialektusoknál teljesen normális a kettős tagadás
"Although they are uncommon in written English, double negatives are employed as a normal part of the grammar of Southern American English, African American Vernacular English, and most British regional dialects, particularly the East London and East Anglian dialects."
Ennyi.
@19:10
tőlem az 1772 oldalas Quirk-Greenbaum -féle Comprehensive Grammar-t is begépelheted...
nem azt mondtam, hogy az ain't fejez ki érzelmi pluszt, hanem azt, hogy a kettős tagadásnak kevésbé neutral a színezete, mint az egyszeres tagadásnak. Hogy a bronxi fekák meg hogyan beszélnek, az egy másik tészta. Stimmt?
Az oroszlános mondatról nem tudod eldönteni kontextus nélkül, hogy helyes-e. Nekem önmagában fura.
Ennyi
19:32 hűtsd le magad, nyugi már.
Ezt írtad "de ha érzelmi többletet akarunk belevinni a modandóba".
Én pedig jeleztem, hogy nincs szó érzelmi többletről, csak stílusról, dialektusról, nehet teljesen neutrálisan kettőstagadni.
Ezért ne akadj már ki. Peace.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!