Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Grúziáról és a Grúz nyelvről?

Grúziáról és a Grúz nyelvről?

Figyelt kérdés

Soha életemben nem hallottam Grúziáról, tegnap hallottam róla először, és nagyon érdekel.Nagyon szeretem a különböző nyelveket,népeket,kultúrákat és a különböző ábécéket tanulmányozni.

Szeretnék többet megtudni, a grúz nyelvről.

pl:

-nehéz megtanulni?

-melyik ismertebb nyelvhez hasonlít a legjobban?

-szerinted szép nyelv?

-ha megtanulom a nyelvet lehet valami hasznom belőle?

-van valahol olyan oldal,ahol lehetne online tanulni?(legalább az ábécét és néhány kifejezést)Vagy esetleg online szótár,ahol a grúz jelentést magyar betűkkel is kiírják?

2011. máj. 16. 17:50
 1/3 anonim ***** válasza:
0%
A grúz az oroszhoz áll a legközelebb, majdnem olyan rokonok, mint mondjuk az orosz-ukrán. De (ez most csúnyán fog hangzani) egy jelentéktelen ország. Akkor már inkább oroszul tanulj, és azt úgyis tudod ott hasznosítani ;)
2011. máj. 16. 19:00
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Az első válaszoló jó nagy butaságot mondott. A grúznak semmi köze nincs az oroszhoz, még csak nem is hasonlítanak.

Másfél évig tanultam heti egy órában grúzul az egyetemen. :)

- Baromi nehéz megtanulni. A főnévragozás még elmegy, de az igeragozás nagyon bonyolult. Rengeteg igealak van, sok rendhagyó vagy tört tővel.

- Semelyik ismert nyelvhez nem hasonlít. Ugyanúgy vannak pl ragok és névutók mint a magyarban, de vannak elöljárók, stb. Az igerendszer extra bonyolult.

- Szerintem szép nyelv. Perverzen nehéz. :)

- Szerintem semmi hasznod nem lenne belőle. Grúzok nagy része beszél oroszul is, és azonkívül aránytalanul sok energiát kellene befektetned ahhoz, hogy használható szinten megtanulj.

- Ilyen oldalt nem tudok, én a Chenkheli könyvből tanultam

Egyébként a grúz a kaukázusi nyelvek közé tartozik, közvetlen rokona 3 kis nyelv, távolabbi (vagy talán nem is) rokona pl a csecsen vagy az abház.

2011. máj. 17. 16:22
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Nekem mániám a nyelvtanulás.Nagy célom hogy megtanuljak (az anyanyelvemen kívül) legalább 5 nyelvet. Angolból középszinten vagyok,franciából kb. alapszinten, unalom űzés céljából tanulgatom néha az oroszt és a spanyolt,(ezekből néhány szót és kifejezést tudok) Most pedig a Grúzzal ismerkedek, már találtam egy oldalt ahol meglehet tanulni az ábécét és néhány kifejezést. Tudom hogy a német és az olasz is hasznos nyelv de valahogy engem egyáltalán nem érdekel, és ami nem érdekel azt nem tudom megtanulni sehogy se. Ismerkedek még a grúzzal aztán majd meglátom hogy később is fog-e ennyire érdekelni.

2011. máj. 19. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!