Nagyon szépen kérem valaki magyarázza el (NÉMET)?
Nagyon nem értem, ez a zur, zum, bei, der den dem részes datív valahol valahova rogozása pl. a buszmegállóban.
Nagyon szépen köszönöm
Megpróbálom...
Vannak olyan elöljárószók, amelyek csak 1 esettel állnak,mindegy, hogy a Hol? vagy Hová? kérdésre válaszolnak, azzal együtt kell megtanulni, pl. bei+D.
Vannak olyan elöljárók, amelyek állhatnak Akkusativval és Dativval.Ezeknél:
Valahová? : Akkusativ, pl. in die Küche = a konyháBA
Valahol? : Dativ, pl. in der Küche = a konyháBAN
A névelők változását az egyes esetekben be kell vágni.
Remélem, így érthetőbb.
valahova - tárgy esetet vonz - in+A
valahol - részes esetet vonz - in+D
nos, amikor megtanultad a névelők tárgy-és részes esetét, akkor részben emiatt tanultad:
der-den-dem
die-die-der
das-das-dem
die-die-den+n
Ha tudod a névelőt, ez alapján be tudsz helyettesíteni.
Ja, és az elöljárószavakról meg kell tanulni, hogy milyen esettel állnak
in - lehet A és D, attól függően, hogy hova v hol kérdésre válaszol
ugyanez igaz az összes helyhatározóra
de! pl.
zu+D
bei+D
mit+D
von+D
für+A
stb
s ha még tovább megyünk, lesznek igék, amelyek kötelezően vonzattal állnak (itt meg kell tanulni a vonzatot, s jó, ha tudod, hogy a vonzat milyen esettel áll pl helfen A bei +D = segíteni valakinek ők úgy mondják, segíteni valakit valamiben, de ezt sajnos nem érteni kell, hanem megtanulni, erre van a vonzatos igék táblázata, na de ne szaladjunk ennyire előre)
a lényeg, hogy a hova kérdésre tárgy esetet használsz, a hol kérdésre részest. ez volt az eredeti kérdés.
A der den dem stb-t pedig meg kell tanulni.
ezért nem lettem tanár - én ugyan tudom, de nem tudom átadni úgy, hogy a másik is megértse, pedig bennem volt a szándék :)
első, neked jobban sikerült :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!