Mit választanál második nyelvnek?
15 éves vagyok, angolt egy ideje tanulok már, és most jön a második nyelv. Mit választanál?
Német, Francia, Olasz, Orosz
Németet nem szeretnék, mert mindenki angol német...De nem tudom...
Szerintem az olaszon kívül, bármelyik jöhet.
Persze, szép nyelv az olasz, meg jó dolog ha valaki beszéli, de a felsoroltak közül talán azzal mész a legkevesebbre.
Én olaszt, mert újlatin nyelv, a kiejtéssel nem kell annyit küzdeni, mint a franciánál.
Persze mindezek előtt németet. Angol után mindenképp.
Azt válaszd, amelyiket szereted. Tapasztalatból mondom.
Beíratkozásnál én sem tudtam eldönteni: orosz vagy német? Németet már akkor sem szerettem, egy szót meghallok németül és a hideg kiráz, az orosz hangzása viszont már akkor is nagyon tetszett. Ellenben a dojcsot hasznosabbnak mondják, én meg akkor azt hittem hogy ez engem fog egy pillanatra is izgatni. Aztán addig morfondíroztam hogy mi legyen, amíg ki nem futottam az időből - szóval kiecpeceltem a németet.
Azóta is életem legszörnyűbb döntésének tartom. Ki nem állhatom igazság szerint, akármennyire is ezt mondják a leghasznosabbnak az általad felsoroltak, meg úgy általában az összes nyelv közül (persze az angol után).
Azóta persze rájöttem hogy nem feltétlen kell iskola egy nyelv tanulásához - és lám, az orosszal másfél év alatt lényegével fényévekkel messzebb jutottam, mint az eggyel idősebb osztály 3,5 év elteltével. (Ez persze lehet hogy a mi iskolánk igencsak gyatra nyelvtanításán múlott, akármennyire is gimnáziumról van szó.)
Szóval ja, a lényeg az, hogy azt válaszd amelyik a legjobban tetszik, mert, nagy valószínűség szerint, nem fogsz a másikkal törődni egy pillanatra sem. Ha pedig van egy másik is esetleg, amire menet közben rájössz, hogy mégis jobban tetszett volna, belevághatsz magadtól is, akármennyire is csinálja mindenki a propagandát a magántanároknak/nyelviskoláknak, meg lehet autodidakta módon is, ahogyan itt teszem én is, anélkül hogy egyáltalán megfordult volna a fejemben hogy kellene magántanár - a visszajelzések szerint még csak nem is vagyok olyan borzalmasan rossz az oroszból, de önfényezés OFF. Így legalább megvan a motiváció: a bizonyítani akarás... na de ennek már semmi köze az alaptémához, elnézést hogy így elkalandoztam, de remélem a lényeg érthető volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!