Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » A Harry Potter mennyire jó...

A Harry Potter mennyire jó arra, hogy felzárkózzak angolból?

Figyelt kérdés

Úgy tudom, hogy Rowling ezt kifejezetten gyerekeknek szánta, mármint az első könyvet a Bölcsek kövét. Feltételezem nincsenek benne érthetetlen nyelvi fordulatok, max brit szlengek. Arra gondoltam, hogy megvenném az angol és a magyar verzióját és egyszerre olvasnám őket, hogy beleszokjak az angol nyelv használatába, plusz a hiányosságaimat is pótolnám egyben.

Tudom nem tükör fordítás, de gondolom 90%-ban helyes a fordított szöveg.

Amúgy is érdekel könyv formában a történet szóval talán még lelkes is lennék.

dec. 6. 11:47
 1/10 anonim ***** válasza:
36%

Igazából felnőtteknek szóló nyelvezet az.

Szerintem egy műfordítást nyelvtanulásra így használni igen töketlen dolog. Itt van illusztrációképpen egy mondat angolul és magyarul:

Mr. Dursley always sat with his back to the window in his office on the

ninth floor.

A kilencedik emeleti igazgatói irodában Dursley úr széke az ablaknak háttal állt.

..mit feleltetsz meg minek? Melyik a 10 %, ami nem a 90? Melyik nem egyformaságra mondod, hogy jó?

Amúgy valóban elég lapos nyelvezete van, ami nem állítja nagy kihívások elé az olvasót.

dec. 6. 12:31
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Én azt javaslom, hogy csak az angolt olvasd. Felesleges két nyelvvel egyszerre bíbelődni, főleg, hogy a műfordításnál eléggé szabad kezet kap(hat) a fordító. Természetesen amíg átadja az üzenetet.

Gondolom az a célod hogy tudj angolul gondolkodni és ne fordíts állandóan fejben.

dec. 6. 12:54
 3/10 A kérdező kommentje:
1-es, hogy érted, hogy töketlen dolog így is tanulni az angolt?
dec. 6. 14:19
 4/10 anonim ***** válasza:
90%
Én kb 7edik osztály óta csak angolul olvasok könyvet és nagyon fejleszti az angolt. Persze, az elején nehéz, de aztán hozzászoksz
dec. 6. 16:16
 5/10 anonim ***** válasza:

Szerintem se vedd meg mindkettőt

De egyébként mikor én akartam olvasni, nem sokat értettem belőle, szóval ha még viszonylag kezdőbb szinten vagy, nem ajánlanám

De az oxford bookworms jó

dec. 6. 21:13
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Hogy érted azt, hogy a hiányosságaidat pótolnád? Ha az iskolai tananyag mostanában mondjuk az egyszerű meg folyamatos jelen képzése és hivatalos panaszos levél írása, azokat pont nem tudod egy Harry Potter-könyv olvasásával begyakorolni, úgyhogy továbbra sem fogsz jobb jegyeket kapni.
dec. 6. 21:26
 7/10 A kérdező kommentje:
Nem munkafüzetként használnám és nem is C1-re akarok menni. Egyszerűen csak több angolt szeretnék magam körl és azt, hogy jobban rámtapadjon a nyelv.
dec. 6. 21:33
 8/10 anonim ***** válasza:
88%

"Egyszerűen csak több angolt szeretnék magam körl és azt, hogy jobban rámtapadjon a nyelv."

Arra nyilván jó, hiszen nyilván nem kevesebb lesz körülötted az angol, ha elkezdesz olvasni is még az egyebek mellett, és nyilván úgy tapad rád nagyobb eséllyel a nyelv, ha minél inkább körülveszed magad vele.

dec. 7. 07:21
 9/10 anonim ***** válasza:
58%
Határozottan jó ötlet! Ahogy 1-es is mondja, érdemes fordítani is. Vannak rövidebb olvasmányok is erre a célra, de a hp is remek választás. Érdemes mellette angolul nézni filmeket is.
dec. 7. 17:46
 10/10 anonim válasza:
58%

Én 12 évesen fordítottam. Kinyomtattam angolul könyvben megvolt magyarul és úgy csináltam, hogy elolvastam a magyarból az első fejezetet aztán lefordíttottam angolra emlékezetből, aztán ki szótáraztam a szavakat amiket nem ismertem (quizlet) és utána megtanultam őket és újra megcsináltam.

Nagyon hosszú folyamat volt gimibe is mentem ugye és a szabadidőmet áldoztam rá de nagyon megérte. Nagyon nagyon megérte. Előtte amúgy olvastam magyarul a könyvet párszor úgyhogy a sztori nagyon megvolt.

dec. 11. 20:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!