Az idegen nyelven való beszélés meg tudja változtatni az ember jellemét?
Itt arról beszél a csaj, hogy a barátai azt mondják neki, hogy amikor japánul beszél, akkor nyugodtnak, kedvesnek tűnik, de amikor angolul, akkor a szigoríbb, magyobb az önbizalma.
Be is mutatja, beszél japánul és angolul is.
És tényleg. 😅
Mit gondoltok?
Wow. Na most találtam még egy indokot, amiért jó nyelvet tanulni. Ez baromi érdekes!
Cseh megszólító
Anna=Anno
Ezt imádom
Czesc!
Nazywam się Adam, jestem z Wieger.
Ez tudományosan megalapozottan így van.
Németül sokkal racionálisabb, tisztább gondolkodó vagyok, angolul pedig jobban emocionálisabb, "open-minded". Angolul sokkal elfogadóbb és barátságosabb, nyitottabb vagyok mint, ha az anyanyelvemen beszélnék.
Funfact, hogy többször volt már, hogy alkohol hatása alatt csak angolul "tudtam" beszélni :D nem tudom, hogy van e hozzá köze, de általában azok a jellemvonásaim erősödnek fel alkohol hatására, amik az angol nyelv beszélése során is.
Nem kell egyébként hozzá beszélni a nyelvet, ha csak adott nyelven gondolkodom, függhet az álláspontom attól, hogy adott dologról milyen nyelven értesülök és kell véleményt mondanom.
A Sapir-Whorf hipotézis a maga korában pezsgést hozott a tudományos vitába, de később elült a téma, sok nyelvész érdektelennek találta, ami vagy nem igaz, aami kevés meg igaz belőle, az pedig semmitmondó. Ma újra van egy kis felfutása, reneszánsza a kérdésnek, valamivel mérsékeltebb formában. A témát - akár tudatosan, akár véletlenül - szépen mutatja be az alábbi scifi: Érkezés (2016). (Az eredetiben: Arrival.) Új nyelvek megalkotását is segítette a vita: a Lojban és az Ithkuil létrejötte épp a Sapir-Whorf hipotézisnek köszönhető.
Persze a Sapir-Whorf hipotézisen túlmenően is hozhat nagy változást a nyelv az ember életében. A német segített felfedezni sváb őseim emlékét, a latin segített valamiféle integrált, egységes szemlélet kialakításában gyerekkoromban. A szibériai eszkimó nyelv segített a természeti népek gondolatvilágánk megismerésében, a cigány nyelv pedig (karöltve a Monarchia egyéb kis nyelveivel) segített Magyarország és a világ lehetséges új pozitív jövőképének megfogalamzásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!