Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mennyire jellemző hogy az...

Hosszúhajú kérdése:

Mennyire jellemző hogy az amerikai angol használja a szenvedő szerkezet perfect alakjait élő beszédben?

Figyelt kérdés
nyilván a sima past present future alakokat igen, de mindennapi beszédben jellemzően előkerül a perfect ( past present future ) szerkezet is? azért kérdem, mert tudjuk hogy a beszélt angolban nem igen kerül elő mind a 12 igeidő. innen a kérdés a szenvedő szerkezetre.

2023. nov. 17. 20:30
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

19: "Hú, a gyerekeid tudják használni az anyanyelvüket? Elképesztő. Mintaszülő lehetsz."

Nem értem ezt a hozzáállást, semmit nem tudsz rólam de úgy teszel mintha tudnál.

Mellesleg tudnak a magyar mellett folyékonyan angolul tőlem (csak angolul beszéltem hozzájuk születésüktől fogva) és németül, mert az a helyi nyelv.

2023. nov. 19. 20:52
 22/30 A kérdező kommentje:
egyébként így offolva a sajnálatos vitát ami kerekedett, hogy oldjam a feszkót, mennyi szót használnak általában? azért kérdem mert tervezek venni egy könyvet a leggyakoribb angol szavakkal. van 1500-2-3 ezer vagy 5, melyiket javasoljátok? mennyi szóval boldogul az ember, úgy hogy magabiztosan éljen minden területen?
2023. nov. 19. 21:04
 23/30 anonim ***** válasza:
Senki sem él "minden területen".
2023. nov. 19. 21:09
 24/30 anonim ***** válasza:

"tudnak a magyar mellett folyékonyan angolul tőlem (csak angolul beszéltem hozzájuk születésüktől fogva) és németül, mert az a helyi nyelv"

Akkor magyarul honnan tudnak?

2023. nov. 19. 21:09
 25/30 anonim ***** válasza:

"Akkor magyarul honnan tudnak?"

Ez most trollkodás?

Természetesen az anyjuktól, a feleségemtől. Valamint vele magyarul beszélek, azt is hallják. Meg van youtube, netflix, ncore, stb. valamelyik nyelven, de az eredetit preferáljuk.

Egymással meg ahogy épp kedvük tartja, de általában magyarul.

2023. nov. 19. 23:46
 26/30 anonim ***** válasza:
25%

"csak angolul beszéltem hozzájuk születésüktől fogva"

Ezt nagyon rosszul tetted.

2023. nov. 20. 06:49
 27/30 anonim ***** válasza:

26:

Egyrészt senki nem kérdezett téged hogy te szerinted ez jó ötlet-e vagy sem. Nem is értem hogy jössz ahhoz hogy kéretlenül nevelési tanácsokat osztogass ?! A saját gyerekeidet úgy neveled ahogy akarod!

Másrészt, hogy mégis válaszoljak erre a baromságra, szerintem ez egy annyira jó dolog hogy mindenkinek ezt kéne csinálnia!

Iskolában kb lehetetlen rendesen megtanulni egy nyelvet. Kiskorban viszont észre se veszi a gyerek hogy tanul, teljesen normális számára hogy több nyelven beszél, mélyen érti és érzi mindkettőt (mi esetünkben mindhármat).

Ráadásul ez történik automatikusan a vegyes házasságokban, amikből nagyon sok van itt a környékünkön. A suliban az osztály majdnem fele ilyen vegyesházasságból való és ezért (minimum) kétnyelvű.

Nekem az ötlet egy volt barátnőmtől jött, hozzá az apja Pesten németül beszélt ugyanígy, pedig neki csak egy középfokúja volt. A lánya felnőve perfekt lett, túlnőtte az apját.

Én angolból legalább anyanyelvi szinten vagyok.

Az iskolás gyerekem pedig már mindhárom nyelven olvas is rendesen, németül meg ír is helyesen. A többi jön idővel.

Szerintem nem én csinálom rosszul kettőnk közül.

2023. nov. 20. 07:21
 28/30 anonim ***** válasza:
41%

"senki nem kérdezett téged hogy te szerinted ez jó ötlet-e vagy sem"

Ha mindenki csak akkor szólalna meg, ha kérdeznék, az egész világ néma csöndben üldögélne.

"Nem is értem hogy jössz ahhoz hogy kéretlenül nevelési tanácsokat osztogass ?!"

Az, hogy rosszul tetted, nem nevelési tanács, hanem tényközlés.

"A saját gyerekeidet úgy neveled ahogy akarod!"

Nagyon jól tudom, nem mondtál semmi újat. :)

"ez történik automatikusan a vegyes házasságokban"

Nem! Ott mindenki a saját anyanyelvén beszél, nem pedig idegen nyelven, amit eleve nem beszél tökéletesen - és főleg amelyiken lehetetlenség ugyanolyan nagyon jól kifejeznie a gyereke iránti szeretetét, mint az anyanyelvén tudná.

"Én angolból legalább anyanyelvi szinten vagyok."

Ez mit jelent? Lehet, hogy anyanyelvi szinten, de az is lehet, hogy nagyanyanyelvi szinten, vagy micsoda? :D

Hogy mondod azt angolul, miközben a kétéves gyereket hintáztatod, hogy "hinnnta, palinnnta"?

Nem az anyanyelved. Ez vele a baj.

"Szerintem nem én csinálom rosszul kettőnk közül."

1. Fogalmad sincs róla, hogy én mit hogyan csinálok, hiszen semmit sem írtam róla (de még ha írtam volna, akkor se tudhatnád, hogy igazat írtam-e).

2. A nyelvészek szerint nagyon is rosszul csinálod, méghozzá nagyon sok szempontból.

2023. nov. 21. 10:31
 29/30 anonim ***** válasza:

Hihetetlen hogy még mindig folytatod a hülyeséget.

"Ha mindenki csak akkor szólalna meg, ha kérdeznék, az egész világ néma csöndben üldögélne."

Ez konkrétan baromság minden szempontból. Szerintem a "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" itt a helyénvaló igazság.

"Az, hogy rosszul tetted, nem nevelési tanács, hanem tényközlés."

Ebben mégis mi a tény? Megmondom: semmi. Ha valami tudományos "igazságra" gondoltál, még ha valami kő alól elő is tudnál rángatni valami tanulmányt ami alátámasztaná amit mondasz, tíz másikat tudnék hozni ami meg ellentmondana a tiédnek.

De itt erről szó sem volt. A konkrét saját gyerekeimről volt szó és hogy nekik ez jó volt-e vagy sem. Miféle tényeket tudnál te erről? Vagy bárki? Eddig bevált, hogy ez így marad-e az meg a jövőben kiderül és egyéni helyzet és személyiség függvénye, és ha véletlenül lenne is valami negatív folyománya, az se biztos hogy erre visszavezethető, se az hogy a negatívum nem törpül-e el a rengeteg pozitívum mellett.

"Nem! Ott mindenki a saját anyanyelvén beszél, nem pedig idegen nyelven, amit eleve nem beszél tökéletesen - és főleg amelyiken lehetetlenség ugyanolyan nagyon jól kifejeznie a gyereke iránti szeretetét, mint az anyanyelvén tudná."

Én kiskoromban tanultam meg amerikai suliban angolul, második anyanyelvemnek tekintem. Amikor beszélem, senki nem gondolná hogy nem az anyanyelvem. Tehát teljesen én dönthetem el még a te szempontjaid alapján is hogy melyik nyelven beszélek hozzájuk.

Sőt a párom az "angol énemet" preferálja, mert szerinte úgy sokkal kedvesebb vagyok, magyarul egy kicsit inkább bunkó. :D Én ezt teljesen logikusnak tartom, a magyar ill. az amerikai környezetem stílusbeli különbségeire vezethető szerintem vissza, és ezt most te is 100% megerősíted nekem :)

Amúgy a volt barátnőmet is felhoztam példának, a "bénán" németül beszélő apja ugyanezt csinálta vele és felnőtt korára tökéletesen és folyékonyan beszéli mindkét nyelvet. Semmi hátránya nem volt szerinte ebből, csak előnye. Kapásból itt egy életből szedett ellenpélda.

"1. Fogalmad sincs róla, hogy én mit hogyan csinálok, hiszen semmit sem írtam róla (de még ha írtam volna, akkor se tudhatnád, hogy igazat írtam-e)."

Annyit tudok hogy súlyos tévhitekben élsz a témával kapcsolatban, és az ítélkezésedből kiindulva vagy nem csináltad ezt és akkor lemaradtál egy előnyről, vagy valamit elrontottál és most erre fogod. Vagy nincs is gyereked és csak beszélsz itt össze-vissza.

"2. A nyelvészek szerint nagyon is rosszul csinálod, méghozzá nagyon sok szempontból."

Hát igen, "a nyelvészek" egy nagyon összetartó közösség akik mindenben egyetértenek ám. Én abban az időben amikor ezt párommal eldöntöttük, mindenhol utána olvastam és tanulmányoztam a témát. Kb mindenre és mindennek az ellenkezőjére találtam cikket, tanácsot, tanulmányt stb. Az egyetlen amiben mindenki egyetértett az az volt, hogy egy ember mindig következetesen ugyanazon a nyelven szóljon a gyerekhez. Ez nagyon nehéz, hiszen az ember néha elfelejti főleg az elején, de 90-95%ban sikerült.

Szóval ez a leszólásod teljesen alaptalan és egyszerűen elképesztő.

2023. nov. 21. 14:08
 30/30 anonim ***** válasza:

""Ha mindenki csak akkor szólalna meg, ha kérdeznék, az egész világ néma csöndben üldögélne."

Ez konkrétan baromság minden szempontból."

Miért?

2023. nov. 21. 19:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!