Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan lehet nevezni angolul...

Hogyan lehet nevezni angolul azt, aki úgymond stréber, törtető természetű?

Figyelt kérdés
Van angolul, hogy nerd, de az inkább matekos, számítástechnikás kockafejet jelent.
2023. aug. 27. 21:13
 1/7 anonim ***** válasza:
29%

Geek és nerd.

Sokat animézek és nézek filmeket angolul és mindben nerd-nek hívják az ilyen stréber beállítottságú, gyengébb, "nyomibb külsejű" karaktereket.

2023. aug. 27. 21:46
 2/7 anonim ***** válasza:
87%
Teacher's pet.
2023. aug. 27. 22:05
 3/7 anonim ***** válasza:
63%
brown nose
2023. aug. 27. 23:24
 4/7 anonim ***** válasza:
72%

Tévedsz. A "nerd" szó jelentése egyáltalán nem csak a matekos és informatikus kockafejekre korlátozódik. A Merriam-Webster szótár szerint az első jelentése: "a person devoted to intellectual, academic, or technical pursuits or interests". A szótár egyik példamondata: "Will a dab of Shakespeare daintily perfume my wit or just sound like the literary belching of a compulsive nerd?"

Egyébként szerintem a magyar stréber szónak a "nerd"-nél egy kicsivel jobb fordítása a "swot". Bár igazából sem a "nerd", sem a "swot" nem annyira pejoratív jelző az angolban, mint a magyar stréber. Ennek szerintem kulturális okai lehetnek: az angolszász protestantizmus szellemi öröksége ugyanis a keményen tanuló vagy dolgozó embereket követendő példaként láttatja. Messze nem olyan ciki a többiek szemében güzüként hajtani, mint nálunk.

2023. aug. 28. 07:27
 5/7 anonim ***** válasza:
73%
#3: Szerintem a brownnose sem felel meg pontosan a magyar stréber szónak, mert igazából ezt talpnyaló, szervilis emberekre mondják, akik behízelgéssel próbálnak maguknak előnyt kovácsolni a feletteseiknél. Márpedig (legalábbis az én értelmezésemben) ha valakire rásütik, hogy stréber, akkor nem feltétlenül a behízelgés, a szervilitás, és a talpnyalás jut az eszembe, hanem sokkal inkább az, hogy az illető teljes gőzzel hajtja magát, hogy elismerést váltson ki. Egy talpnyaló ember nem feltétlenül dolgozik vagy tanul óriási elánnal, mint a stréberek.
2023. aug. 28. 14:13
 6/7 anonim ***** válasza:
A stréber mellett a kérdésben ott szerepel a törtető szó is. Tehát a brown nose nem a strébernek akar megfelelni, hanem a kettő kombinációjának. Igaz, nem lehet teljesen pontos, mert a kérdés sem elég jól körülírt túl sok szubjektív beleérzésnek enged teret
2023. aug. 28. 16:28
 7/7 anonim ***** válasza:
Eager beaver
2023. aug. 30. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!