Létezik olyan (és ha igen mennyire jellemző), hogy valaki külföldön se tudja "magába szívni" az idegennyelvtudást?
30 vagyok, angolból gyenge B1 szinten állok (12 éves korom óta szenvedek a nyelvvel). Németet bő fél éve kezdtem el tanulni, de már abbahagytam, mert a legalapabb nyelvtani dolgok se mentek a fejembe, szavakat elfelejtettem és ez idő alatt egy normális mondatot nem tudtam összerakni. Szóval inkább folytatom az angolt ami jóval könnyebb, de ki tudja ismét mennyi eredménnyel.
Magamból kiindulva eszembe jutott a kérdés, hogy létezhet-e olyan, hogy valaki annyira gyenge képességű hogy külföldre utazva (akár 0 akár minimális nyelvtudással) képtelen felszívni a tudást, ahogy sokat mondják mint nagy előny a kinti életben nyelvtanulás szempontjából.
Mi kell ahhoz, hogy vkinek ez ne sikerüljön? Tudok olyan ex sztárfocistáról (Sergio Agüero) aki közel 1 évtized angol nyelvi közegben se tudott megtanulni angolul és egy interjún besül.
Nekem eleve vannak enyhe szorongásos problémáim így a tömeget/társaságokat is kerülöm, magyarul se nagyon szeretek beszélgetni, hanem inkább olvasni.
Ha most egy focistával igazolod - elsősorban magadnak - hogy létezhetetlen megtanulni egy (vagy több) nyelvet, akkor mit vársz tőlünk, hogy mit mondjunk?
Ha az anyanyelvedet meg tudtad tanulni, akkor más nyelvet is meg tudsz. Az más kérdés, hogy ha eleve úgy állsz hozzá, hogy nem megy, és ez mantraként fut a fejedben, akkor soha nem is fogsz tudni megtanulni, hiába kezdünk el mesélni neked a poliglottokról.
Akkor részben más kérdést teszek fel: egy milliárdos futballista szűk 1 évtized alatt hogy nem tudott megtanulni angolul?
És mennyire jellemző ez?
Én laktam 2 évig Angliában. Sok olyan emberrel találkoztam, aki ott lakott egész életében, és alig-alig tudott angolul. Pl. elég volt bemenni egy indiai étterembe. Az étlapot is alig tudta a felszolgáló.
Azért, mert egy elszigetelt kis közösségben élnek. Nem járnak sehova, nem érintkeznek a helyiekkel, csak a szűk családjukkal beszélgetnek az anyanyelvükön.
A közhiedelemmel ellentétben a nyelv nem ragad anyanyelvi környezetben sem. Nyilván könnyebb, de meg kell érte dolgozni.
Itthon is van pár ismerősöm, akik itt élnek és nem beszélnek magyarul. Konkrétan van egy portugál kolléganőm, aki 10 éve itt lakik, magyar férje van, és tényleg csak pár szót beszél magyarul. Mert az nehéz. Mindig mindenki angolul beszél miatta. Otthon a férjével angolul/portugálul beszélgetnek. Ha bármi ügyet kell neki intézni, mindig megy vele valaki, aki fordít. Én megőrülnék, de neki ez így megfelel.
#4,
Sok gorogot, olaszt ismerek itt, akik 40 ev utan sem hajlando megtanulni az angol nyelvet.
#8,
Australia, Canada etc. Angliaban is van sok , hogy minek tanuljon meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!