A szláv nyelvek valójában könnyebbek magyar anyanyelvűként, mint a germán vagy újlatin nyelvek?
Szerintem hülyeség. Mássalhangzótorlódással lehet benne némi igazság.
Az #1 kommentelőnek a lengyellel meg részben adok igazat. Az specifikusabb a szláv nyelvek között is.
Az, meg hogy egyáltalán nyelvérzéke van e valakinek,azok között is melyikhez, egyéni.
Itt régebbi ember vagy latinos megmondhatná, hogy amíg tanultak letint a sulibana libsibolsik előtt, akkor a latin tudás révén könnyebb volt megtanulni nyelveket,logikát találni.
Pl; Persze, iskola. Ezek latin stavak.
A latin gyakorlatilag minden nyelvre hatással volt.
Persze, hogy hatással volt. Ezt senki sem vitatja. Emellett az olaszból/franciából is vettünk át szavakat.
Viszont a grafikon szerint a magyar szókincs mintegy 20%-a szláv eredetű:
3/4 A kérdező kommentje:
y 20%-a szláv eredetű:
-------------
Ez egy bullshi, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.
A magyar hangkincs 99 százalékja indogemrán, ettől a magyar, a germán,a magyar nyelv 70 százalék.
De van szláv hang, hisz a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. Mondjuk a varjú az orosz vornj, ahogy a köd a szláv kad, kaditi...
2# vagyok
Azt hogy milyen szókincs milyen eredetű el kell felejteni, meg nem dominál magyar/ más nyyelv megtanulásában.
Meg ha szláv is 20%, akkor te a pl "király" szavunkban ami elvileg szláv felfedezed a Kralj szláv szót? Aminek az ejtése kb "krá(lj)". És zárójelbe az Lj-t azért tettem, mert az a magyarban nincsen hangként.
Tudomásom szerint.
Ezzel az indogermán izével meg szintén vitatkoznék.
Tuti nem indogermán nyelv.
Én nyelvész nem vagyok, teoriám van, de azt mondom most, meg ilyen hrlyzetekben, hogy nem sorolható sehova.
A finnugir hülyeséget, amit a csúnya Habsburgozókra fognak,- hogy ők találták ki, ami szintén nem igaz. Magyar/ német származású magyarok találták ki, pusztán politikai okok miatt, mert ez -elvilg- az "Európához való szorosabb kötődést" jelzi.
Valami van a finnugor nyelveknél, ez sznte tény, de az ugor, törökösebb ágával. És már azt is hallottam, hogy nem kötőjelll írtam, de úgy kéne, a "finn-ugor" nyelvcsaládot egyáltalán közösen kellene-e tárgyalni.
Ja meg hát az tény, hogy Kazinczy sokmindent megkevert.
Sok szláv meg germán elemet ő emelt be.
8/9 anonim ***** válasza:
Ezzel az indogermán izével meg szintén vitatkoznék.
Tuti nem indogermán nyelv.
Én nyelvész nem vagyok, teoriám van
-------------
1. Nyelvész, vagyis dolgod nem van a nyelvvel, az pejoratív, hisz a nyelv az a primitívjé, és a nyelv Kirgen.
De tuti, hogy a magyar indogermán és germán nyelv. Hogy is volna egy ilyen indogemrán gramamtikával bíró nyelv antsó, más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!